Lezingen & Advies

Ik help en adviseer graag om een historisch verhaal of collectie met het culinaire vakgebied te verbinden enerzijds en om een culinair initiatief of product in een historische context te plaatsen anderzijds.

Met mijn specialisatie in overdracht van geschiedenis naar publiek, kan ik een bijdrage leveren aan jouw project, initiatief of activiteit. Ik combineer mijn jarenlange ervaring als cultureel projectmanager en erfgoedadviseur met mijn kennis van culinaire geschiedenis om mensen te betrekken bij geschiedenis. Naast mijn eigen initiatieven, zoals mijn kookworkshops, kookcursus, kookreizen, mijn productlijn van historische foodproducten, publicaties en projecten, help en adviseer ik ook anderen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden waarmee ik je van dienst kan zijn.

Lezingen en Colleges

Ik vind het heerlijk om te vertellen over culinaire geschiedenis en laat mensen er graag op een actieve manier mee kennis maken. Bij mijn lezingen en colleges beleef je dan ook altijd iets. Je ruikt, proeft, wordt aan het denken gezet, leert wat en wordt geïnspireerd. En ik leg altijd verbindingen met het heden, omdat herkenning een krachtig middel is om geschiedenis te begrijpen. Mijn belevenislezingen en colleges gaan meestal vergezeld van een proeverij en zijn inzetbaar bij vele gelegenheden. Bijvoorbeeld:

 • als onderdeel van een randprogramma bij tentoonstellingen
 • open dag
 • foodbijeenkomsten en -festivals
 • binnen een collegereeks op universiteit of hoge school

Opdrachtgever zijn onder andere Reinwardt Academie, Mauritshuis, Verzetsmuseum Amsterdam, Geschiedenisfestival, Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland, Limburgs Museum, Allard Pierson Museum, Museum Kasteel Wijchen, Kasteeltuin Assumburg, Thermenmuseum, Museum Catharijneconvent.

Artikelen

Regelmatig klim ik in de pen en mag ik een bijdrage leveren aan magazines, blogs en websites. Ik schrijf graag verhalen over de geschiedenis van onze keuken. Hoe langer geleden, des te uitdagender het onderzoek en fascinerender de recepten. Voor verschillende media diep ik daarnaast eeuwen oude recepten op en breng ze weer tot leven in een eigentijds jasje. In opdracht schrijf ik voor:

 • tijdschrift
 • boek of catalogus
 • website of blog

Zie bijvoorbeeld mijn artikelen voor en bijdrage aan Historisch Nieuwsblad, Historiek en Ciaotutti.nl, Slow Food Magazine, Ancient History Magazine en het Hanze Kookboek.

Ik schreef inmiddels vijf publieksvriendelijke en toegankelijke kookboeken over de historische keuken.

Advies

Ben je kok of chef en wil je je laten inspireren door de historische keuken? Ga je een product, menu of activiteit ontwikkelen en wil je deze in een historische context plaatsen of met geschiedenis verbinden? Of heb je een historische activiteit, tentoonstelling of product en wil je deze aan eten, drinken of horeca verbinden? Dan ben ik graag je partner voor onder andere:

 • inspiratie en/of advies in persoonlijk traject of workshop
 • het creëren van een historisch menu of gerecht voor horeca, musea of evenementen
 • het opzetten van een proeverij of workshop
 • het maken van een tentoonstelling
 • samenwerkingsprojecten tussen culturele instelling en horeca

Voorbeelden van uiteenlopende aard. Ik adviseerde de chefs van de Nijmeegse Garde en Museum Het Valkhof bij de ontwikkeling van zes Romeinse gerechten. Aanleiding was de tentoonstelling Gladiatoren, helden van het colosseum in Museum Het Valkhof. Voor het Bevrijdingsfestival in Ede ontwikkelde ik met hun chef een voorgerecht uit de Tweede Wereldoorlog voor het Bevrijdingsdiner voor 500 man. Op dit moment werk ik als curator aan de tentoonstelling Koken in de Gouden Eeuw van de TerBorch Stichting.

Productontwikkeling

Ik droomde er al jaren van: geschiedenis in een potje. Wat zou dat een sterk middel zijn om geschiedenis aan de man te brengen. En het werkt! Inmiddels heb ik een mooie historische foodlijn staan. Met de ervaring die ik daar in opgedaan heb, help ik nu ook anderen om hun eigen historische foodproduct te maken. Historisch verantwoord, maar met veel oog voor het heden. Zo kan ik je helpen bij:

 • het ontwikkelen van een relatiegeschenk
 • het ontwikkelen van een product voor in je museumshop of delicatessewinkel
 • het ontwikkelen van bijvoorbeeld een gerecht, koek of snoepje voor in je (museum)restaurant of evenement

Met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven ontwikkelde ik het Brabantse Quukskes voor Erfgoed Brabant.

Ontwikkeling activiteit

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal achter hun eten. Collecties in musea en archieven, monumenten in steden en ambachtelijke bedrijven in heel Nederland vertellen allemaal een stukje over onze culinaire geschiedenis. Zonde om de kans om publiek hiermee te bereiken niet te grijpen. Tijd, kennis en creativiteit om dit te benutten zijn niet altijd voorhanden. Daarom bied ik aan om te helpen bij:

 • het ontwikkelen van tours langs culinaire collecties in musea
 • het ontwikkelen van een culinaire (reis)gids of stadswandeling
 • het ontwikkelen van een workshop, proeverij of arrangement

Opdrachtgevers zijn onder andere Rijksmuseum van Oudheden, Romeinse Limes Nederland, Gebroeders van Limburgfestival, RomeinenNU, Van ‘t Lindenhoutmuseum, Museum Kasteel Wijchen.

 

Culinaire geschiedenis op de kaart

De geschiedenis van wat en hoe we eten is ongelofelijk fascinerend. Culinaire geschiedenis is naar mijn mening een ondergewaardeerd vakgebied, terwijl het juist een grote potentie heeft om mensen te betrekken bij geschiedenis en daarmee iets over geschiedenis te leren.

De historische keuken kan ons zoveel leren. Over smaken en ingrediënten, over kooktechnieken en kookgerei, over lokaal en seizoensgebonden voedsel, over gezonde voeding en superfoods en over hoe we met voedingsmiddelen omgaan. Het geeft antwoorden op vragen die op dit moment gesteld worden door een brede groep mensen.

Koken en eten is populairder dan ooit. Oude groentesoorten mogen weer, topchefs zoeken naar vergeten smaakmakers en oude kooktechnieken als roken, inmaken en fermenteren vieren hoogtijdagen. Ons eetverleden wordt duidelijk herontdekt. De ideale gelegenheid om mensen trek te laten krijgen in geschiedenis.

Bovendien is eten een geweldige manier om mensen te verbinden. Samen eten verbindt culturen en religies. Ook dit zou meer herontdekt mogen worden.