Lezing eet!verleden in Mauritshuis

Lezingen & Advies

Naast mijn eigen initiatieven en projecten, zoals eet!verleden Academie, mijn kookreizen, publicaties en kookcursus, help en adviseer ik regelmatig ook anderen.

Met mijn specialisatie in overdracht van geschiedenis naar publiek en mijn jarenlange ervaring als cultureel projectmanager en erfgoedadviseur lever ik graag een bijdrage aan projecten en initiatieven van derden.

De geschiedenis van wat en hoe we eten is fascinerend. Culinaire geschiedenis is een onontgonnen vakgebied met een grote potentie om mensen bij geschiedenis te betrekken en hen ermee te inspireren.

Lezingen & Colleges

Ik vind het heerlijk om te vertellen over culinaire geschiedenis en laat mensen er graag op een actieve manier kennis mee maken. Bij mijn lezingen en colleges beleef je dan ook altijd iets. Je ruikt, proeft, wordt aan het denken gezet, leert wat en wordt geïnspireerd. En ik leg altijd verbindingen met het heden, omdat herkenning een krachtig middel is om geschiedenis te begrijpen. Mijn belevenislezingen en colleges gaan meestal vergezeld van een proeverij en zijn inzetbaar bij veel gelegenheden, zoals bij tentoonstellingen, in een collegereeks of onderwijsprogramma, op festivals en open dagen.

Ik geef onder andere lezingen en colleges voor Wageningen & Radboud Universiteit, Reinwardt Academie, Mauritshuis, Verzetsmuseum Amsterdam, Geschiedenisfestival, Erfgoed Brabant & Gelderland, Limburgs Museum, Allard Pierson Museum, Thermenmuseum, Museum Catharijneconvent, Museum Het Valkhof en diverse kastelen.

Oorlogsproeverij Verzetsmuseum Amsterdam

Koken en eten is populairder dan ooit. Oude groentesoorten mogen weer, topchefs zoeken naar vergeten smaakmakers en oude kooktechnieken als roken, inmaken en fermenteren vieren hoogtijdagen. Ons eetverleden wordt duidelijk herontdekt. Tijd om mensen trek te laten krijgen in geschiedenis.

Lekker Gelderland. Eten & koken op landgoederen en kastelen

Publicaties

Regelmatig klim ik in de pen om een bijdrage te leveren aan (kook)boeken, magazines, blogs en websites. Ik schrijf graag verhalen over de geschiedenis van onze keuken. Hoe langer geleden, des te uitdagender het onderzoek en fascinerender de recepten. Voor verschillende media ontwikkel ik daarnaast receptartikelen, waarin een mooi verhaal gecombineerd wordt met een historisch recept in een eigentijds jasje.

Zie bijvoorbeeld mijn artikelen voor en bijdrage aan Ancient History Magazine, Historisch Nieuwsblad, Ciaotutti.nl, Historiek, Slow Food Magazine.

In opdracht schreef ik Lekker Gelderland, Kookboek van de Gouden Eeuw en Koken in Oorlogstijd. Ook lever ik een bijdrage aan De verstandige kok en Smaakpalet van de Lage Landen van Janny van der Heijden.

De historische keuken kan ons leren over smaken en ingrediënten, over kooktechnieken en kookgerei, over lokaal en seizoensgebonden voedsel, over gezonde voeding en superfoods en over hoe we met voedingsmiddelen omgaan. Het geeft antwoorden op vragen die momenteel gesteld worden door een brede groep mensen. Culinaire geschiedenis mag weer op de kaart.

Advies & Ontwikkeling Activiteiten

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal achter hun eten. Musea, archieven, monumenten en ambachtelijke bedrijven in heel Nederland vertellen allemaal een stukje over onze culinaire geschiedenis. Zonde om de kans om publiek hiermee te bereiken niet te grijpen. Tijd en kennis om dit te benutten zijn niet altijd voorhanden. Ik help je daar graag bij.

Ik bied hulp bij tentoonstellingen, publicaties en projecten en bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld activiteitenprogramma’s, foodproducten of relatiegeschenken en menu’s.

Opdrachtgevers zijn onder andere musea, kastelen, Comité 4/5 mei, ergoedhuizen, gemeenten en kennisinstituten.

Chocolate naar Cornelis Bontekoe 1685
Koken met Alain Caron voor Binnenste Buiten

Radio & TV

Regelmatig werk ik mee aan radio & tv-programma’s. Ik adviseer, mag optreden als deskundige, geef interviews en kook historische gerechten.

Onder andere voor NTR/VPRO (Andere Tijden, Geschiedenisquiz), KRO-NCRV (Binnenste Buiten), Omroep Max, RTL4 (EditieNL, RTL Nieuws), Omroep Gelderland

waarmee kan ik je helpen?

neem contact op