17e eeuwse wafels. Foto Jeroen Savelkouls

historische proeverij MET KASTEELBEZOEK & LEZING

In september ben je van harte welkom op Kasteel Doorwerth, Kasteel Rosendael en Huis Verwolde voor een historische proeverij met lezing en kasteelbezoek. In samenwerking met de kastelen kwamen mooie en unieke programma’s tot stand waar jij deze zomer van kunt genieten. Ik verzorg belevenislezingen met een historische proeverij van gerechtjes uit de geschiedenis van de Gelderse kasteelkeuken. Kasteel Doorwerth, Kasteel Rosendael en Huis Verwolde nemen je mee voor een rondleiding waarin je de eetcultuur van het kasteel gaat ontdekken.

reserveer een plek

proeven van historische gelderse recepten

De kasteelproeverijen stel ik samen uit recepten uit het Gelders eetverleden. Zowel handgeschreven kookschriftjes als een prachtig gedrukt Gelders kookboek zijn de inspiratiebronnen voor de hapjes die uit 400 jaar kookgeschiedenis komen.

Kasteel Doorwerth met moestuin. Foto GLK.

Proeverij op Kasteel Doorwerth

Op 5 september ben je van harte welkom op Kasteel Doorwerth voor een rondleiding door het kasteel, rondleiding door de moestuin, een belevenislezing en een historische proeverij. Deze middag word je ondergedompeld in de eeuwenoude eetcultuur van het kasteel. De speciaal ontwikkelde rondleiding voert onder andere langs de keuken, voorraadkamers, eetkamer en natuurlijk door de grote moestuin. Tijdens de belevenislezing en proeverij vertel ik je over de eetgeschiedenis van het kasteel met speciale aandacht voor de riante kasteelmoestuinen en -boomgaarden die een essentiële rol hadden voor kasteelbewoners.

Boek de activiteit op Doorwerth

proeverij op doorwerth

Datum: donderdag 5 september 2024

Tijd: 14.00-17.00 uur

Kosten: € 49,50 per persoon

Inclusief: historische proeverij, belevenislezing, entree kasteel, speciale rondleiding door kasteel, rondleiding moestuin en mogelijkheid tot wandeling rondom kasteel en langs de fruitboomgaard.

reserveer hier een plekje

Proeverij op Kasteel Rosendael

Op 6 september ben je van harte welkom op Kasteel Rosendael voor een rondleiding door het kasteel, een belevenislezing en een historische proeverij. Je maakt kennis met de eeuwenoude eetcultuur van het kasteel. De rondleiding is speciaal voor dit event gemaakt en voert onder andere langs de prachtige keuken vol koperwerk, voorraadkamers en de eetkamer. Tijdens de belevenislezing en proeverij vertel ik je over de eetgeschiedenis van het kasteel met speciale aandacht voor gezondheid en gezonde voeding in de geschiedenis. Ook kun je met je ticket het kasteelpark bezoeken en natuurlijk een blik in de oranjerie werpen.

Boek de activiteit op Rosendael
Historische proeverij Rosendael

proeverij op rosendael

Datum: vrijdag 6 september 2024

Tijd: 14.00-17.00 uur

Kosten: € 49,50 per persoon

Inclusief: historische proeverij, belevenislezing, entree kasteel, speciale rondleiding door kasteel & bezoek kasteelpark en oranjerie op eigen gelegenheid

reserveer hier een plekje

Proeverij op Huis Verwolde

Op 7 september ben je van harte welkom op Huis Verwolde voor een rondleiding door het huis, een belevenislezing en een historische proeverij. Je maakt kennis met de eetcultuur van het statige huis. De rondleiding is speciaal voor dit event gemaakt en voert onder andere langs de prachtige keuken de bijzondere eetkamer. Tijdens de belevenislezing en proeverij vertel ik je over de eetgeschiedenis van het huis met speciale aandacht voor de keuken van de negentiende eeuw.

boek de activiteit op verwolde
Proeverij Huis Verwolde

proeverij op verwolde

Datum: zaterdag 7 september 2024

Tijd: 14.00-17.00 uur

Kosten: € 49,50 per persoon

Inclusief: historische proeverij, belevenislezing, entree huis, speciale rondleiding door het huis & bezoek buitenterrein op eigen gelegenheid

reserveer hier een plekje
Lekker Gelderland. Eten & koken op landgoederen en kastelen

Kookboek Gelderse Kastelen

In 2020 schreef ik samen met de conservatoren van Geldersch Landschap & Kasteelen het kookboek Lekker Gelderland. Eten & koken op landgoederen en kastelen. In het boek maak je een tijdreis door het rijke culinaire erfgoed van Gelderland, langs terreinen, gebouwen, interieurs, collecties en historische gebeurtenissen. Op het ritme van de seizoenen ontdek je 700 jaar eetcultuur op Gelderse kastelen en landgoederen. Het boek is rijk geïllustreerd met heerlijke historische recepten van de middeleeuwen tot en met 19de eeuw.

Geldersch Landschap & Kasteelen beheert veel bezittingen en collecties die met voedsel te maken hebben. Tijdens de smakelijke programma’s op Kasteel Rosendael, Kasteel Doorwerth en Huis Verwolde laten we je bijzondere culinaire collectiestukken zien en ervaar je éven hoe het was om als kasteelbewoner van lekkernijen te genieten.

bekijk het kookboek