Recepten Gouden Eeuw

In de zeventiende eeuw schudden we de smaak van de middeleeuwen voorzichtig van ons af en zetten we stappen naar onze moderne keuken. Groenten mogen weer in deze Gouden Eeuw, liefst uit eigen tuin, en zuivel (kaas) wordt een geliefde tafelgenoot. Natuurlijk met een snuf specerijen dankzij de hoogtijdagen van de VOC.

In heel Europa verschijnen prachtige kookboeken in de Gouden Eeuw en zelfs Nederland wordt wakker met het verschijnen van het eerste Nederlandse kookboek: De verstandige kock. Met als koploper Frankrijk, verschijnen op de Europese tafels verrukkelijke gerechten met prachtige smaakcombinaties van zoet-zuur en hartig-zoet. De liefhebber van gebak en zoetigheid kan zijn hart ophalen met de recepten uit deze eeuw. Met suiker wordt flink gestrooid en ovens maken overuren om de mooiste taarten te presenteren.

Met hoeveelheden en bereidingswijzen in de kookboeken werd wat minder kwistig gestrooid. De lengte van een Onze Vader of psalm wil nog wel eens helpen, maar verder moeten we zelf aan de slag om de smaken van de Gouden Eeuw weer tot leven te wekken. De gerechten op deze pagina zijn voor je uitgewerkt zodat je ze makkelijk thuis kunt recreëren.

Meer recepten vind je in mijn Kookboek van de Gouden Eeuw of De verstandige kok en je hoort over de eetcultuur van de zeventiende eeuw in mijn online lezing. Kijk voor lastiger te vinden ingrediënten eens in onze webwinkel.