Nieuw: Historisch Kookboek VEGA

Historisch Kookboek VEGA

Mijn digitale Historisch Kookboek VEGA is uit! Ik selecteerde heerlijke vegetarische recepten uit kookboeken van de Romeinse oudheid tot en met de 18e eeuw en bracht ze onder in dit vegetarisch kookboek. Al jaren genieten gasten van mijn historische vegetarische kookworkshop en ik kreeg vaak de vraag of ik ook een vegetarisch kookboek met historische recepten uit wilde brengen. Voor iedereen die me de vraag gesteld heeft en voor ieder ander die graag een smakelijk gerecht zonder vlees en vis op tafel wil zetten is er nu mijn kookboek!

Naast verrassende recepten geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om jouw hedendaagse vegetarische recepten voortaan een smakelijke historische twist te geven. Het kookboek is een digitale uitgave, dat na aankoop te downloaden is. Het kookboek is gratis voor vrienden van eet!verleden. Word ook vriend!

Historische vegetarische recepten

De recepten uit dit kookboek komen uit kookboeken die voor en door de elite geschreven werden. Daar stond overwegend vlees en vis op tafel. Toch tonen de boeken regelmatig bijzondere gerechten zonder dieren. Vaak met luxe ingrediënten en bijzondere smaakmakers voor die tijd. Daardoor zijn historische vegetarische recepten voor de tafel van nu een grote inspiratiebron.

De recepten in het kookboek volgen het originele recept zoveel mogelijk, met soms een eigentijdse twist. Bij ieder gerecht lees je uit welk kookboek het oorspronkelijk kwam en wie honderden jaren geleden de moeite nam om het op te schrijven. De recepten zijn onderverdeeld in menu’s uit de Romeinse tijd, middeleeuwen, Gouden Eeuw en 18e eeuw.

Kersentaart Historisch Kookboek VEGA

Kunsthistorie & moderne fotografie

Het vegetarisch kookboek is zeer rijk geïllustreerd met schilderijen, prenten en fresco’s uit binnen- en buitenland. Ik selecteerde mooie passende beelden waarmee de historische gerechten nog meer tot de verbeelding spreken.

Alle gerechten in het boek zijn prachtig gefotografeerd door Jeroen Savelkouls. Jeroen zorgt ervoor dat mijn gerechten spreken en jij precies ziet wat het resultaat zal zijn.

Middeleeuwse kikkererwtensoep, Historisch Kookboek VEGA

Geschiedenis van vegetarisme

Tegenwoordig hebben we de beschikking over bijna ieder ingrediënt dat we wensen. Dat is een grote rijkdom waar we meestal niet bij stil staan en die we bovendien vrij recent verkregen hebben. In het overgrote deel van de geschiedenis at je uit het seizoen, uit eigen regio en naar wat de beurs toeliet. Ingrediënten als vlees en vis waren luxe producten. De gewone man had dan ook een overwegend vegetarisch eetpatroon uit noodzaak.

Er werd wel degelijk bewust nagedacht over het wel of niet eten van dieren en dierlijke producten, maar dat was door de hele geschiedenis heen slechts een zeer beperkt groepje mensen, uit de hoogste kringen. Morele overwegingen waren dus beperkt. Religie heeft veruit de grootste invloed op het eten van dieren gehad. Voor arm én rijk. In mijn kookboek komt het onderwerp per tijdsperiode aan bod.

Stilleven met artisjok, fruit op porseleinen schalen, een zoutvat en een pepervat, Osias Beert (I), circa 1605-1615, Rijksmuseum
Stilleven met artisjok, fruit op porseleinen schalen, een zoutvat en een pepervat, Osias Beert (I), circa 1605-1615, Rijksmuseum

Tips & video’s op eet!verleden Academie

Op eet!verleden Academie, het online platform voor culinaire geschiedenis, presenteer ik een kookcollege behorend bij het Historisch Kookboek VEGA. Je vindt er handige kooktips en video’s waarin ik uitleg geef over kooktechnieken en ingrediënten van enkele gerechten uit het boek.

In de cursus vind je ook alle originele receptteksten uit de historische kookboeken én linkjes naar de gebruikte kookboeken online. Hiermee is de cursus een nieuw startpunt om nog veel meer historische vegetarische recepten te ontdekken en kookavonturen te beleven.

Hendrik Willem Schweickhardt, Groenteverkoper, 1790, Mauritshuis
Groenteverkoper, Hendrik Willem Schweickhardt, 1790, Mauritshuis