Culinaire reis bologna
Smakelijke reis door de geschiedenis van de Bolognese keuken
Smakelijke reis door de geschiedenis van de Bolognese keuken
Samen met Ciao tutti organiseer ik najaar 2023 een culinaire reis in Bologna. Je ontdekt de rijke eeuwenoude eetcultuur in dit hart van culinair Italië en geniet van smakelijke activiteiten met een goed verhaal. Ook bezoek je de culinaire parel Modena en maakt kennis met haar lokale specialiteiten en hun geschiedenis.
Voor de culinaire reis in Bologna sloegen Saskia Balmaekers van Ciao tutti en ik de handen ineen. Het bundelen van onze kennis en ervaring met de Italiaanse en Bolognese keuken levert een prachtige week op waarin we koken, op food tour gaan, een culinaire dagtrip naar Modena maken, zeer bijzondere historische kookboeken bekijken in de universiteitsbibliotheek, uit eten gaan om de Bolognese keuken eens goed te proeven en een gouden tagliatella bekijken. De reis is een mooie combinatie van de huidige en historische Bolognese eetcultuur.
We zijn heel blij met onze samenwerking met Luca Cesari, bekend van het boek Een kleine geschiedenis van pasta. Hij verzorgt een lezing over de historie van een aantal klassieke Bolognese gerechten.
De prijs voor de reis is inclusief alle in het programma vermelde activiteiten en alle genoemde maaltijden. De reis naar en van Bologna, alle niet-genoemde activiteiten, maaltijden, tussendoortjes, souvenirs, verzekering etc. zijn voor eigen rekening.
Kosten: € 1.249 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
Kosten: € 1.449 p.p. op basis van een eenpersoonskamer
VOL
Kosten: € 1.249 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
Kosten: € 1.449 p.p. op basis van een eenpersoonskamer
vol
In Bologna hebben we een historische kookworkshop pasta voor je in petto. Met uitzicht op de twee beroemde torens van de stad maak je onder begeleiding van een pasta-expert twee soorten pasta. Hoewel pastatechnieken al eeuwenlang min of meer hetzelfde zijn, zijn vullingen en smaken dat niet. De gerechten in deze pastaworkshop toveren we om tot historische gerechten! Nadat we onze spierballen hebben laten rollen met deeg kneden, genieten we van een pastadiner geflankeerd door Bolognese lekkernijen. Bij de pastaworkshop zal ik je bovendien uitgebreid vertellen over de geschiedenis van pasta en je allerlei verrassende historische afbeeldingen laten zien.
Saskia en ik reisden tweemaal af naar Bologna voor de voorbereidingen van deze culinaire reis. We proefden ons een weg door het riante aanbod aan lekkernijen die de inwoners van de stad typisch voor Bologna noemen. Dit kunnen we je maar op één manier laten ervaren: met een historische foodtour. Tijdens onze wandeling maken we diverse stops om je te laten proeven van typische Bolognese specialiteiten die allemaal een lange geschiedenis hebben. Over deze historie vertellen we je uiteraard uitgebreid en we dompelen je ook onder in culinair erfgoed in de stad en nemen je mee naar de markt. Bologna is niet slechts een stad van hartige gerechten. Er wachten ook heerlijke zoete lekkernijen op ons!
Tijdens onze week in Bologna laten we je veel culinair erfgoed zien. Heel bijzonder zal ons bezoek aan de universiteitsbibliotheek zijn, waar we in de prachtige oude leeszaal een zeer uniek kookmanuscript uit de veertiende eeuw mogen bekijken! Samen met andere historische kookboeken zal het je een goed beeld geven van de historische keuken van Bologna. Ook brengen we een bezoek aan de camera di commercio waar een tagliatella in goud wordt bewaard. Waarom de Bolognezen een sliert pasta in goud hebben gegoten en wat dat te maken heeft met ruim dertig Bolognese klassiekers en historische gerechten, vertellen we je allemaal als we dit middeleeuwse gebouw bezoeken.
Ben je al enthousiast over de reis? Boek een plekje voor deze inspirerende en smakelijke reis in Bologna!
meld je aanDe lijst van restaurants was lang toen Saskia en ik een eerste inventarisatie maakten van smakelijke plekjes om te dineren in Bologna. Na veel proeven en fijne ervaringen hebben we de perfecte keuze gemaakt. We dineren in twee restaurants waarvan we zeker weten dat je ze niet snel zult vergeten.
Net als Bologna is de iets verderop gelegen stad Modena een culinaire parel in Noord-Italië. De wereldberoemde markt, de verfijnde keuken, prachtige producten en diverse klassiekers maken dat we een dagje Modena een must vonden in deze reis. In de ochtend wacht ons een foodtour vol lekkers en aansluitend een lunch in de markthal. In de middag bezoeken we een acetaia om de echte aceto balsamico di Modena te proeven. Daarna wacht ons een kookworkshop met aansluitend een diner van de gerechten die we koken.
Tijdens de reis verblijf je in een hotel met historie in de binnenstad van Bologna. De historische locatie is van alle gemakken voorzien en de kamers hebben een sfeervolle moderne inrichting. De binnenplaats met oude waterput en de aangrenzende oranjerie zijn sfeervolle plekjes om te vertoeven en ’s ochtends te ontbijten. Het hotel heeft zowel een- als tweepersoonskamers ter beschikking. Je kunt je voorkeur opgeven bij je aanmelding van de culinaire reis.
De culinaire reis in Bologna wordt begeleid door Saskia van Ciao tutti en mij. Saskia heeft een enorme kennis van Italië en de Italiaanse eetcultuur. Ik heb jarenlange ervaring in het organiseren van historische culinaire activiteiten, doe onderzoek naar de geschiedenis van de Italiaanse keuken en experimenteer veel met eeuwenoude Italiaanse recepten. We reizen allebei ieder jaar naar Italië voor culinaire inspiratie en weten inmiddels de lekkerste adresjes in Bologna te vinden. Tijdens de reis delen we dat natuurlijk allemaal met je!
Aankomstdag. Kennismaking, gezamenlijk diner bij een osteria waar traditionele lekkernijen en creativiteit hand in hand gaan
Ontbijt hotel, belevenislezing op historische locatie met bekijken gouden tagliatella, historische foodtour, vrije tijd, Bolognees diner
Ontbijt hotel, vrije ochtend en vrije lunch. Lezing en bekijken historische kookboeken in bibliotheek, kookworkshop en diner
Ontbijt hotel, bezoek aan Modena met food tour en proeverij in markthal, bezoek acetaia, kookworkshop en diner in Modena
Ontbijt hotel, afscheid (mogelijkheid om spullen te laten staan), naar huis vol inspiratie en met mooie herinneringen! Of….
Wil je je verblijf verlengen door het weekend vóór of na de culinaire reis in Bologna te blijven? Dat is mogelijk in het hotel
Omdat dit een historisch culinaire reis is met als thema pasta en mortadella, is de reis niet geschikt voor vegetariërs en mensen met een gluten-intolerantie of -allergie. Je bent van harte welkom op een andere kookreis van eet!verleden of lezersreis van Ciao tutti.
Heb je vragen over de Culinaire Reis Bologna of wil je weten of de reis bij je past? Neem dan even contact op.
mail manon