Historisch Kookboek Pasta

HISTORISCH KOOKBOEK PASTA

Het Historisch Kookboek Pasta is anders dan alle andere pastaboeken. Het vertelt je het echte verhaal over de geschiedenis van pasta en is bovendien het eerste dat aandacht besteed aan de pastahistorie in Nederland. Je maakt een reis door tweeduizend jaar pastaverleden in Italië en Nederland, via de Arabische wereld en Frankrijk. De recepten verschillen van de vele pastagerechten die je al kent. Je proeft verrassende smaken en smaakcombinaties, eet pasta hartig én zoet, ontdekt vormen, namen en bereidingen die nieuw voor je zijn en zult ongetwijfeld een nieuw heimelijk pleziertje in dit boek vinden.

bestel het kookboek

2000 jaar pastageschiedenis

Het boek maakt een tijdreis van het oudste pastarecept in een Romeins kookboek uit de eerste eeuw na Chr. tot kunstige keukenstukken met een lange geschiedenis uit de negentiende eeuw. Onderweg passeren onder andere de oudste ravioli, maccheroni, vermicelli en tortellini recepten. En die waren net even anders dan je zou verwachten.

Dit smakelijke en leerzame kookboek is geschreven voor nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers. Naast historische pastarecepten geeft het kookboek stap-voor-stap uitleg over het maken van verschillende pastasoorten en handige tips voor het maken van heerlijke historische pastagerechten. Natuurlijk mogen de prachtige gerechtfoto’s van Jeroen Savelkouls niet ontbreken om je te overtuigen om die heerlijke gerechten te gaan maken.

Het maken van pasta uit de tacuinum sanitatis, 14e eeuw
Historisch Kookboek Pasta Pompoen cappelletti

Geschiedenis van pastagerechten

Het kookboek biedt een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van pasta in Italië en in Nederland. Weliswaar via de Arabische Wereld en Frankrijk, want ook zij hebben een rol in deze historie. Je ontdekt dat pasta in het verleden veel gevarieerder was dan tegenwoordig. Naast gekookte pasta, werd het ook gefrituurd en gebakken in de oven. En naast hartige creaties, werd pasta ook tot zoete gerechten verwerkt. Al jaren speur ik naar historische pastarecepten en ik probeerde er velen uit. Historische kookboeken bieden heerlijke inspiratie voor verrassende pastagerechten. In dit pastaboek serveer ik je een aantal van mijn favorieten en laat ik je kennis maken met bijzondere creaties uit de grote keukens van weleer. 

dat wil ik proeven
Pasta maken in de Tacuinum Sanitatis

historische pastarecepten

De gerechten in het Historisch Kookboek Pasta zijn mijn bewerkingen van recepten uit historische Italiaanse en Nederlandse kookboeken. Zowel handgeschreven als gedrukte kookboeken laten een verrassende variatie aan receptuur zien, die het verdient om weer op tafel te staan.

Geschiedenis van pasta in beeld

Verspreid over het boek zijn diverse historische afbeeldingen opgenomen die een kijkje geven in de pastacultuur. Schilderijen, prenten en tekeningen laten zie hoe pasta eruit zag, hoe het gegeten werd, wie het at, wie het bereidde en hoe het verkocht werd. Wist je dat maccheroni, destijds de verzamelnaam voor lintpasta, door de meeste mensen met de handen gegeten werd? En dan het liefst vanuit de hoogte. De slierten werden als streetfood geserveerd en bestrooid met geraspte kaas.

daar wil ik meer over weten
Pasta eten op Italiaanse markt, Jean Mieg, 19e eeuw, Musee des Beaux-Arts, Mulhouse

Vega-opties voor pastarecepten

In het Historisch Kookboek Pasta staan een aantal recepten met vlees waarvan makkelijk een evenzo smakelijke vegetarische variant te maken is.

  • Ravioli op p.33: vega-kipstukjes i.p.v. vlees
  • Roffioelen op p.35: gebruik fijngehakte tofu i.p.v. gehakt
  • Macaroni op p.37: gebruik groentebouillon i.p.v. kippenbouillon
  • Snij noedels op p.47: gebruik stevige paddenstoelen i.p.v. gerookt vlees
  • Macaroni-schoteltje op p.49: gebruik kleine blokjes tofu i.p.v. ham of laat de ham weg
  • Pastacroquetten op p.51: gebruik stevige paddenstoelen i.p.v. ham of kip
Bestel het boek