Oorlogsproeverij

Bloembollen eten? We moeten er niet aan denken! Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden veel mensen helaas geen keuze en zetten ze hun tanden toch in de knapperige bolletjes. Sinds 2013 organiseren we regelmatig een Oorlogsproeverij en proeven gasten oorlogsvoedsel tijdens een presentatie over eten & drinken in de jaren 1940-1945. De proeverij wordt vooraf gegaan door een presentatie van een aantal bijzondere bronnen over voedsel in oorlogstijd uit het Regionaal Archief Nijmegen en een korte historische rondleiding door de binnenstad door Stadswandeling Nijmegen.

Oorlogsgerechten

De gerechtjes die geproefd worden komen uit kookboekjes die in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven. Het zijn echte ‘hamsterrecepten’: gerechten met ingrediënten die de maag goed vullen en waar veel voedingsstoffen in zitten, zodat het lichaam goed gevoed wordt met weinig ingrediënten. Het devies was veel volkoren granen, aardappelen en peulvruchten in plaats van bijvoorbeeld witbrood en sla. De kookboekjes staan ook vol met bezuinigingstips: je thee vermalen tot gruis, meerdere keren koffie zetten van één zakje, een kwastje gebruiken om je pan te beboteren en een hooikist gebruiken om te koken.

In Nederland was in de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog een ingenieus distributiesysteem ontwikkeld, dat al voor de oorlog in gang werd gezet. Dit had een opmerkelijk gevolg. Voor de oorlog was er in ons land nog een behoorlijk verschil tussen arm en rijk en dat uitte zich ook in het voedingspatroon. Na invoering van het distributiesysteem, waarin het meest voedzame eten werd verspreid en dat op basis van gelijkheid opereerde, had iedereen toegang tot voedzame producten en maaltijden. Nederlanders zijn nog nooit zo goed en gezond gevoed als in de eerste jaren van WOII. Maar hoe kan het dan dat mensen tulpenbollen zijn gaan eten en van honger overleden zijn tijdens de hongerwinter in 1944? Dit schrijnende verhaal, samen met veel wetenswaardigheden over eetgewoonten en de keuken in de jaren 1940-1945, worden tijdens de oorlogsproeverij uitvoerig uit de doeken gedaan.

Kookboek: Koken in Oorlogstijd

Ik schreef een kookboek over voedsel in oorlogstijd. Verhalen over voedselschaarste en de hongerwinter worden vaak verteld. Uit mijn onderzoek en gesprekken met ooggetuigen komt ook een ander verhaal naar boven. Mijn kookboek laat dat andere verhaal zien. Koken in Oorlogstijd laat aan de hand van 30 recepten uit de Tweede Wereldoorlog zien hoe creatief er met ingrediënten en brandstof werd omgegaan, hoe voedselverspilling tot nul werd gereduceerd en hoe veerkrachtig Nederlanders waren om dagelijks een eenvoudig, gezond doch smakelijk maal op tafel te zetten.

Oorlogsproeverij

Datum: momenteel niet gepland
Kosten: gratis
Reserveren: info@stadswandelingnijmegen.nl
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden
In samenwerking met: Stadswandeling Nijmegen, Regionaal Archief Nijmegen en 4 & 5 mei Comité Nijmegen.

Kookboek: Koken in Oorlogstijd

Laat je inspireren door het bijzondere verhaal en gezonde keuken uit de Tweede Wereldoorlog en bestel mijn kookboek Koken in Oorlogstijd via onderstaande link in mijn webwinkel. En/of bestel het voor voor iemand anders! Een origineel en verrassend cadeautje voor kook- en geschiedenisliefhebbers.

BESTEL
Cover Koken in Oorlogstijd
Cover Koken in Oorlogstijd
Krachtrondjes WOII door eet!verleden. Foto: Jeroen Savelkouls
Krachtrondjes WOII door eet!verleden. Foto: Jeroen Savelkouls