Cooking Apicius

Romeinse-gehaktballetjes

Eat, drink & be merry. Dat is de titel van het nieuwe nummer van Ancient History Magazine dat bomvol staat met mooie artikelen over voedsel in de Oudheid. Ik schreef er naast het inleidende artikel drie gerechten voor uit het kookboek van Apicius.

Wijn, olijven en graan

Wijn, olijven en graan waren basisvoeding in de Oudheid. Bij ieder ingrediënt zocht ik een recept in het enige Romeinse kookboek dat er nog bestaat (De re coquinaria) en wekte dat tot leven. Ik zocht naar de balans tussen authenticiteit en maakbaarheid in jouw moderne keuken en denk dat dat aardig gelukt is. Een eigentijdse benadering vraagt ook om een eigentijdse uitstraling. Mijn gerechten zijn dan ook prachtig gefotografeerd door Studio Jheronimus en van een oogstrelend decor voorzien door Marieke Savelkouls.

Romeinse maaltijd

Maak onze Romeinse maaltijd eens: Romeinse gehaktballetjes in druivensiroop vooraf, daarna een geroosterde kip gevuld met olijven en tot slot kleine gefrituurde deegkussentjes omwikkeld met honing en maanzaad. Bekijk onze bijdrage hier. Wil je de andere interessante artikelen uit Ancient History Magazine lezen, bijvoorbeeld over garum, brood, wijn en eetgewoonten in de Oudheid? Bestel het nummer dan hier.

Romeinse-gehaktballetjes

Romeinse-gehaktballetjes

Romeinse-kip-met-olijven

Romeinse-kip-met-olijven

Romeinse-fritters

Romeinse-fritters

Foto’s: Jeroen Savelkouls van Studio Jheronimus
Foodstyling: Marieke Savelkouls