
De Historische Kookreis Provence van eet!verleden is een exclusieve en unieke reis door de geschiedenis van de Franse keuken. Tijdens je verblijf in een sfeervol oud Frans landhuis wisselen inspirerende en leerzame kookworkshops af met bezoeken aan Frans culinair erfgoed, proeverijen van eeuwenoude streekproducten, inkopen op lokale markt en maaltijden op bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed of een duik te nemen in het zwembad.


Kookcursus in Frankrijk
De historische kookweek vindt plaats op een prachtige locatie in Isle-sur-la-Sorgue, vlakbij Avignon. De reis is bedoeld voor gasten die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Franse keuken. In vijf uitgebreide kooksessies raak je gegarandeerd geïnspireerd door de ingrediënten, gerechten en streekproducten uit de Oudheid, Middeleeuwen, Grand Siècle, Siècle de Lumières en 19e & 20e eeuw. Daarnaast bieden bezoeken aan culinair erfgoed verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Franse smaken. Deze unieke kookweek, bomvol historie en heerlijke maaltijden, is volledig verzorgd.
locatie in provence

Traditioneel landhuis
De oude Mas is met veel aandacht voor zijn geschiedenis gerenoveerd en biedt modern comfort. De inrichting is sfeervol en met oog voor detail.

Twee keukens
In de ruime keuken, extra keuken in het aangrenzend bijgebouw en buitenkeuken is alle ruimte om heerlijke Franse historische gerechten te maken.

Stijlvolle slaapkamers
De slaapkamers zijn stijlvol ingericht en de bedden hebben comfortabele matrassen. Bijna alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet.

Groot zwembad
Ontspannen zal zeker lukken in het ruime huis, op een van de heerlijke terrassen, in het zwembad, in de grote tuin of al wandelend of fietsend in de landelijke omgeving.
Vijf kookworkshops in Frankrijk
De kern van de Historische Kookreis zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Franse keuken van oudheid tot en met 20e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere kookworkshop begint met een vlotte lezing over het betreffende tijdvak aan de hand van een beeldpresentatie. Iedere periode wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om onder andere worst, pastei, vol au vents, croissants, baguette, fougasse en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!


2000 jaar Franse kookgeschiedenis
In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!
In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw overgeleverd. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Frankrijk al op tafel stonden.
De GRAND SIECLE (17e eeuw) is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Franse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd en ontwikkelde Frankrijk zich tot culinaire grootmacht.
De SIECLE DE LUMIERES (18e eeuw) is onderwerp van de vierde kooksessie. De Franse keuken zette de toon in Europa en bracht beroemde chefs voort die hun kookkunsten over de hele wereld toonden.
Met alle kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf Provençaalse recepten uit de 19E EN 20E eeuw te interpreteren en er een mooie creatie van te maken.

ingrediënten
De Provence staat bekend om zijn goede ingrediënten en mooie streekproducten. Tijdens de kookweek koken we zoveel mogelijk met lokale seizoensproducten en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten.
Inkopen op Franse markt
Een bezoek aan een grote lokale markt is onderdeel van de kookreis. Je gaat er zelf inkopen doen voor de gerechten van onze historische kooksessie. Natuurlijk kun je er ook allerlei lekkers kopen om mee naar huis te nemen.
Ook ingrediënten en producten voor ontbijt en hapjes tussendoor zijn overigens van Franse bodem. De knapperige baquettes en boterige croissants mogen niet ontbreken bij het ontbijt. Omringd door Provençaalse wijngaarden, schenken we uiteraard ook smakelijke lokale wijnen gedurende de hele kookweek.


Bezoek aan Frans culinair erfgoed
Olijfolie, kaas, wijn en een grote variëteit aan groenten en fruit trekt al eeuwenlang mensen naar de Provence. Dat moeten we proeven uiteraard! Met een foodtour in Avignon en een proeftocht over het Provençaalse platteland gaat dat zeker lukken.
Naast de mooie hedendaagse wijndomeinen in de Provence herbergt de regio ook een heel bijzondere wijnmakerij. We bezoeken een Romeinse wijnboerderij waar een serie wijnen naar Romeins recept en volgens productietechnieken uit de oudheid gemaakt wordt. Dat wordt een smakelijk bezoek!
Bekijk meer over proeverijen
uit eten
We strijken tijdens de kookweek een paar keer neer op sfeervolle plaatsen om ons in te watten te laten leggen. We schuiven aan tafel tussen de marktkramen om te genieten van mooie streekproducten, we dineren in een zestiende-eeuws klooster, we hebben een lunch-proeverij in een twaalfde-eeuwse kelder onder een fromagerie en er wordt een complete Romeinse lunch voor ons bereid!

Inspirerende begeleiding
De kookworkshops worden begeleid door mij, culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Ik heb jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doe onderzoek naar de geschiedenis van de Franse keuken en experimenteer veel met eeuwenoude recepten uit Frankrijk. Ook schrijf ik er regelmatig over in mijn artikelen, kookboeken en op mijn blog. Bovendien reis ik ieder jaar wel een keer naar Frankrijk voor culinaire inspiratie en ken ik de Provence met zijn prachtige producten en fijne producenten goed.
Extra’s tijdens kookreis Provence
Je ontvangt een boek over de geschiedenis van de Franse keuken, dat ik speciaal voor de kookreis schreef. Ook ontvang je een van mijn kookboeken naar keuze. Voor wie zich verder wil verdiepen in de Franse kookgeschiedenis zal de uitgebreide literatuurlijst uitkomst bieden. Voor iedere deelnemer is er daarnaast een keukenschort, notitieboek en een culinaire gids van Avignon. Na de reis volgt een receptenboek met alle recepten van de kook- en baksessies.
Voor liefhebbers is er ruimte om de lunch mee te bereiden, (met extra bakworkshop). Ook mee op pad om boodschappen te doen en een tweede bezoek aan de markt behoren tot de mogelijkheden.

programma kookreis provence

Dag 1
Aankomstdag. Kennismaking met aperitief en een gezamenlijk diner in het landhuis.
Dag 2
Shoppen op prachtige markt, lunch van onze aankopen, kooksessie Romeinse tijd (diner).
Dag 3
Vrije ochtend of broodbakworkshop, lunch, kooksessie Middeleeuwen (diner).
Dag 4
Bezoek Romeins wijndomein met wijnproeverij, Romeinse lunch, kooksessie 17e eeuw (diner).
Dag 5
Bezoek Avignon: uitgebreide foodtour, lunch in oude markthal, vrije tijd, diner in de stad
Dag 6
Vrije ochtend (optioneel markt), lunch (meekoken mogelijk), kooksessie 18e eeuw (diner).
Dag 7
Bezoek olijfdomein, middeleeuws dorp en lunch-proeverij, kooksessie 19e & 20e eeuw.
Dag 8
Vertrekdag. Ontbijt en afscheid. Naar huis vol inspiratie en met mooie herinneringen!
kosten & garantie
De Historische Kookreis Provence is VOLLEDIG VERZORGD. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle kooksessies, maaltijden, wijnen, frisdranken, vervoer, proeverijen, entrees en fooien inbegrepen. Alleen vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland en België zijn niet inbegrepen. Daar help ik je graag bij indien gewenst.
De Historische Kookreis Provence valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant. Bekijk ook de reisvoorwaarden voor de historische kookreizen van eet!verleden.
Tweepersoonskamer
4 t/m 11 oktober 2025 (1 kamer beschikbaar)
11 t/m 18 oktober 2025 (2 kamers beschikbaar)
Voor stellen, familie of vriend(inn)en zijn er sfeervol ingerichte tweepersoonskamers te boeken, met één groot of twee losse bedden.
Kosten: € 1.895 p.p.
reserveer tweepersoonskamerEenpersoonskamer
4 t/m 11 oktober 2025 (VOL)
11 t/m 18 oktober 2025 (1 kamer beschikbaar)
Voor wie graag alleen op een kamer slaapt, zijn eenpersoonskamers te boeken. Deze kamers zijn beperkt, dus wacht niet te lang met reserveren.
Kosten: € 2.095 p.p.
reserveer eenpersoonskamerreserveer de historische kookreis provence
Je reserveert een plekje voor de Historische Kookreis Provence door het invullen van het reserveringsformulier. Je ontvangt daarna een bevestiging van jouw reservering, samen met een officieel aanmeldformulier en alle details over de reis, het programma en over de aanbetaling van deze reis.
reserveer historische kookreis provenceVervoer naar de Provence
Je reist op eigen gelegenheid naar en van onze prachtige locatie in de Provence. Het landhuis is prachtig gelegen, maar niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Geen enkel punt: ik regel een gezamenlijke taxi van het lokale treinstation of het station in Avignon voor wie dat wil. Voor wie met de auto komt, is er ruime parkeergelegenheid bij het huis.
Reizigers die met de trein komen reizen in één dag van Amsterdam of Rotterdam of Brussel naar het TGV station in Avignon, meestal met één overstap in Parijs. Vliegreizigers vliegen op Marseille. Vanaf daar is er een directe trein naar het lokale station bij onze verblijfslocatie.
Heb je hulp nodig bij het boeken van je reis of vind je het spannend om alleen te reizen? Uiteraard voorzie ik je van advies en help ik je daarbij.

reacties van mijn gasten
Een onvergetelijke, leerzame, rijke kookreis. Ik was al jaren opzoek naar een kookcursus in Frankrijk maar deze Historische Kookreis in de Provence door Manon overtrof werkelijk alle verwachtingen in meer dan positieve zin! Ik heb genoten en geniet er nog heel lang van na. Merci beaucoup.
Ik heb veel kennis opgedaan en in de praktijk gebracht over historisch koken. Heel interessant om de achtergronden en informatie te horen van de geschiedenis van het koken en de ontwikkeling van de voeding en de recepten. Enorm verwend in een luxe accommodatie en prachtige omgeving en op plekken gekomen die je zelf niet zo snel zult vinden. Ik heb een geweldige week gehad!
Een kookreis van de allerhoogste kwaliteit, zowel wat betreftbegeleiding, excursies, verzorging als historische informatie. En als er iets mis gaat in de keuken weet Manon altijd een oplossing! Ik raad het al mijn kookvrienden en -vriendinnen aan.
Een geweldige culinaire reis op een voortreffelijke locatie in de Provence. Met persoonlijke zorg en aandacht en tot in de puntjes verzorgd. Ik heb er heel veel van opgestoken en zou iedereen zo’n heerlijke week gunnen.
Manon, ik kan je niet vertellen hoe ik genoten heb van deze reis, alles klopte! In zo’n mooie omgeving onder jouw bezielende coaching te mogen bakken, braden, proeven was een feest! Het uitgebalanceerde programma bracht en hele mooie mix van veel leren en ontspanning en gezelligheid. Hartelijk dank!
De historische kookreis naar de Provence was een enorm cadeautje! Zo leuk om terug in de tijd al die verschillende gerechten te leren maken en de smaken te lerenkennen! De pasteien zijn m’n favoriet!
Heb je vragen over de Historische Kookreis of wil je weten of de reis bij je past? Neem dan even contact met me op.
mail manon