Het najaar is een prachtig seizoen om de Provence te bezoeken. Het licht is er heel bijzonder en de markten bulken van de heerlijke ingrediënten. Producenten werken volop aan de olijfoogst en maken Provençaalse wijn. Het is het ideale moment van het jaar om mijn kookcursus in de Provence te geven. Je geniet tijdens de kookcursus van al die Provençaalse en Franse lekkernijen.
Kookcursus in Provence
De kookcursus vindt plaats in de buurt van Avignon, op een sfeervolle locatie in Isle-sur-la-Sorgue. Ik organiseer deze kookreis voor liefhebbers van Frankrijk, de Franse (eet)cultuur, koken of geschiedenis, die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Franse keuken. In vijf uitgebreide kookworkshops koken we door 2000 jaar Franse eethistorie. Van Romeinse tijd via de Middeleeuwen, Grand Siècle en Siècle de Lumières tot begin 20e eeuw. Iedere kooksessie wordt vooraf gegaan door een vlotte lezing over de eetcultuur van de betreffende tijdperiode. Zo krijg je een goed beeld van de smakelijke ontwikkelingen in de Franse kookhistorie.
Ingrediënten voor de kookcursus kopen we veelal op de markt en komen van regionale producenten. We maken er in een week tijd zo’n vijftig(!) historische gerechten mee. Ook zullen we de ovens goed gebruiken, want ik leer je daarnaast in een bakworkshop ook verrukkelijke croissants, knapperige baguettes en smeuïge fougasse bakken. De wijnen die we drinken bij onze heerlijke lunches en diners komen uiteraard ook uit de streek.
Provence culinair
De leerzame en verrassende kookworkshops worden tijdens de historische kookreis afgewisseld met bezoeken aan Frans culinair erfgoed, zoals een Romeins wijndomein en een historische foodtour in Avignon. We houden proeverijen van eeuwenoude streekproducten, gaan inkopen doen op lokale markt en genieten van maaltijden op bijzondere locaties. De bezoeken aan culinair erfgoed geven extra verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Franse smaken. Een lokale foodhistorica leert ons bovendien over de Romeinse keuken in de Provence.
Vakantie in Provence
Natuurlijk is er tijdens de historische kookcursus ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed waar we verblijven. Neem een duik in het zwembad, nestel je met een boek en een glas wijn in een van de vele zitjes buiten of gezellig binnen, pak een van de aanwezige fietsen en verken de omgeving of maak een mooie wandeling in de velden rondom het landhuis.
De foto’s zijn gemaakt door Jeroen Savelkouls.