Na twee jaar wachten kon de historische kookcursus in Toscane eindelijk plaatsvinden. Ik ontving een fijne groep gasten voor de Historische Kookreis in het prachtig gelegen Farmhouse Belvedere in Castelfiorentino in Italië. Bovenop de Toscaanse heuvel kookten we door 2000 jaar Italiaanse geschiedenis. De kookcursus bestond uit maar liefst vijf historische Italiaanse kookworkshops en een kookworkshop pizza maken, uit de houtoven. Daarnaast genoten we van culturele uitstapjes en smakelijke lunches en diner in Florence, San Gimignano, Certaldo en Artimino. Bekijk hieronder de foto’s van de historische kookcursus in Toscane.
Ik nodig je van harte uit om volgend jaar met me mee te koken en genieten in Toscane. De volgende Historische Kookreizen Toscane vinden plaats in mei 2024. Bekijk deze heerlijke en unieke reis.
Kookcursus in Toscane
Tijdens de Historische Kookreis genoten we van vijf historische kookworkshops. De gasten kookten uit de Romeinse tijd, Middeleeuwen, Renaissance en zeventiende tot en met negentiende eeuw. De pizzaworkshop was een groot succes. De pizza’s werden met gemak de houtoven in geschoten en waren binnen een paar minuten gaar, knapperig en zeer smakelijk. Tijdens ons bezoek aan de lokale markt in Certaldo liet iedereen zich inspireren door de prachtige verse producten waarmee iedereen zijn eigen pizzatopping samenstelde.
Op pad naar Italiaans erfgoed en lekkers
Tijdens de Historische Kookcursus in Toscane hoort er natuurlijk ook wat cultuur snuiven bij. We bezochten de Medici Villa La Ferdinanda. Normaal zijn de deuren van deze villa gesloten voor publiek, maar toch wisten we binnen te komen in dit Renaissance jachtslot om onder andere de achttiende eeuwse keuken, de wijnkelder en eetzaal te kunnen bekijken. In het restaurant bij de villa genoten we van een uitgebreide zondagse pranzo.
In Florence organiseerde ik samen met Marita een foodtour door de stad. We ontdekten oude markten, loggia’s, wijnraampjes, graanschuren en veel meer en bezochten Mercato di Sant’Ambrogio en Mercato di San Lorenzo. Als lunch was er een mozzarella- en pizzaproeverij en voor het diner streken we neer bij het oudste restaurant van de stad, waar we onder de gewelven met fresco’s genoten van Toscaanse klassiekers.
Naast een bezoek aan het middeleeuwse stadje Certaldo waar we kennis maakten met de eeuwenoude cipolle di Certaldo, togen we ook nog naar het torenrijke San Gimignano. Daar stonden de geschiedenis van ijs, saffraan en de beroemde witte wijn vernaccia di San Gimignano centraal. Speciaal voor ons werd er een saffraan- en vernaccialunch bereid.
Op onze Toscaanse heuvel
De Historische kookcursus vindt plaats op een Toscaanse heuvel met adembenemend uitzicht. Het was heerlijk toeven in de grote tuin op een van de terrassen, wandelend over het landgoed, zwemmend in het zwembad, relaxed zitten bij de open haard, gezellig dinerend in de mooie eetkamer en heerlijk kokend in de ruime keukens. De locatie gaf zelfs mij, 24 uur per dag rondrennend om mijn gasten optimaal te laten genieten, een vakantiegevoel!
Mag ik jou volgend jaar ook in de watten leggen? Ga met me mee op historische kookreis in Toscane!.
De foto’s van het huis en het terras zijn gemaakt door Ineke Sprenkels.