
Stilleven met vruchten en groenten van Floris van Schooten
Historische kunstwerken zijn een openstaand luikje naar vergeten werelden en geven ons een schat aan [...]
Pastakroketten: de Italiaanse keuken in Nederland
Als ik over pastarecepten in Nederlandse kookboeken uit de achttiende en negentiende eeuw vertel, neemt [...]
Een middeleeuws Venetiaans kookboek om van te smullen
In de eerste helft van de veertiende eeuw schreef een anonieme auteur in Venetië een [...]
Historisch borrelhapje
Voor de tijd rond vijf uur kwam in de twintigste eeuw in Nederland de term [...]
Geschiedenis van oranjebloesemwater
Oranjebloesemwater komt met regelmaat voor in historische kookboeken vanaf de late middeleeuwen. Subtiel gebruik van [...]
Geschiedenis van rozenwater
“Een kopje rozenwater” in recepten uit de Gouden Eeuw of achttiende eeuw is geen uitzondering. [...]
Duivelsdrek: Romeinen waren er dol op
Het sterk ruikende kruid asafoetida uit India is om zijn geur ook bekend als duivelsdrek. [...]
Geschiedenis van verjus
De naam van dit fris-zure sap komt van het Franse ‘vert jus’: groen sap. Het [...]
Geschiedenis van saffraan
Saffraan is het goud uit de historische keuken. In de hele geschiedenis is het een [...]
Paradijskorrels
De kruidige pikante paradijskorrels of paradijszaad werden sinds de vroege middeleeuwen vanuit West Afrika via [...]