Stilleven met vruchten en groenten van Floris van Schooten

Historische kunstwerken zijn een openstaand luikje naar vergeten werelden en geven ons een schat aan [...]

Pastakroketten: de Italiaanse keuken in Nederland

Als ik over pastarecepten in Nederlandse kookboeken uit de achttiende en negentiende eeuw vertel, neemt [...]

Een middeleeuws Venetiaans kookboek om van te smullen

In de eerste helft van de veertiende eeuw schreef een anonieme auteur in Venetië een [...]

Historisch borrelhapje

Voor de tijd rond vijf uur kwam in de twintigste eeuw in Nederland de term [...]

Geschiedenis van oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater komt met regelmaat voor in historische kookboeken vanaf de late middeleeuwen. Subtiel gebruik van [...]

Geschiedenis van rozenwater

“Een kopje rozenwater” in recepten uit de Gouden Eeuw of achttiende eeuw is geen uitzondering. [...]

Duivelsdrek: Romeinen waren er dol op

Het sterk ruikende kruid asafoetida uit India is om zijn geur ook bekend als duivelsdrek. [...]

Geschiedenis van verjus

De naam van dit fris-zure sap komt van het Franse ‘vert jus’: groen sap. Het [...]

Geschiedenis van saffraan

Saffraan is het goud uit de historische keuken. In de hele geschiedenis is het een [...]

Paradijskorrels

De kruidige pikante paradijskorrels of paradijszaad werden sinds de vroege middeleeuwen vanuit West Afrika via [...]