
Ceylon kaneel en cassia
Ceylon kaneel of ‘echte’ kaneel is de bast van de kaneelboom cinnamomum verum. Het komt [...]
Mastiek: hars van het Griekse eiland Chios
Mastiek is hars van de mastiekboom. De boom, Pistacia lentiscus, groeit op meerdere plaatsen in [...]
Fleur de sel de Camargue
In het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de Camargue. Een bijzonder natuurgebied [...]
Napolitaanse saus – Sauce Napolitaine
“Even een sausje maken” ging vaak niet op in de negentiende eeuw. Dat werd me [...]
Aardappelpudding met citroensaus
In Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam maak je een reis door het [...]
Runderjus voor pasta
In het Historisch Kookboek Pasta staat een pastei gevuld met pasta uit een Italiaans kookboek [...]
Mostacciolen – koekjes om mee te koken
In diverse historische recepten uit de Lage Landen worden suikerkoekjes, kruidkoekjes, peperkoekjes en mostacciolen genoemd [...]
Bladerdeeg maken
Het maken van bladerdeeg lijkt misschien een recente techniek, maar de oudste recepten staan al [...]
Historische taart aansnijden
Een historische taart aansnijden, evenals een pastei, ging met veel ceremonieel gepaard in grote delen [...]
Historische deegrecepten
Zoveel taarten en pasteien, zoveel verschillende deegrecepten, lijkt het soms in moderne bakboeken en historische [...]