Ceylon kaneel en cassia

Ceylon kaneel of ‘echte’ kaneel is de bast van de kaneelboom cinnamomum verum. Het komt [...]

Mastiek: hars van het Griekse eiland Chios

Mastiek is hars van de mastiekboom. De boom, Pistacia lentiscus, groeit op meerdere plaatsen in [...]

Fleur de sel de Camargue

In het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de Camargue. Een bijzonder natuurgebied [...]

Napolitaanse saus – Sauce Napolitaine

“Even een sausje maken” ging vaak niet op in de negentiende eeuw. Dat werd me [...]

Aardappelpudding met citroensaus

In Een culinaire tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam maak je een reis door het [...]

Runderjus voor pasta

In het Historisch Kookboek Pasta staat een pastei gevuld met pasta uit een Italiaans kookboek [...]

Mostacciolen – koekjes om mee te koken

In diverse historische recepten uit de Lage Landen worden suikerkoekjes, kruidkoekjes, peperkoekjes en mostacciolen genoemd [...]

Bladerdeeg maken

Het maken van bladerdeeg lijkt misschien een recente techniek, maar de oudste recepten staan al [...]

Historische taart aansnijden

Een historische taart aansnijden, evenals een pastei, ging met veel ceremonieel gepaard in grote delen [...]

Historische deegrecepten

Zoveel taarten en pasteien, zoveel verschillende deegrecepten, lijkt het soms in moderne bakboeken en historische [...]