Historische Indische kookboeken

Historische Indische kookboeken

De geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken is heel mooi te volgen in handgeschreven receptenverzamelingen vanaf de zeventiende eeuw en in historische Indische kookboeken vanaf de negentiende eeuw. In de achttiende eeuw duiken de eerste Indische gerechten op in gedrukte kookboeken in Nederland. In mijn Historisch Kookboek Indisch beschrijf ik de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken en welke rol de prachtige kookboeken daarin speelden.

Veel van de oudere historische Indische kookboeken zijn gedigitaliseerd en online in te zien. Op deze pagina vind je een selectie van de Indische boeken die online te raadplegen zijn. Er zullen hier nog meer titels aan toegevoegd worden.

Historische Indische kookboeken, 19de eeuw

Kokki Bitja atau Kitab masak masakan India, Nonna Cornelia, 1859, Batavia (vijfde druk)

Oost-Indisch kookboek bevattende 456 beproefde recepten voor de hollandsche en inlandsche keuken : gebakken, confituren, zuren, sausen, enz., anoniem, 1866, Semarang (eerste druk)

Indisch kookboek, G.G. Gallas Haak-Bastiaanse, 1872, Nijmegen (eerste druk)

Titelpagina Kokki Bitja
Titelpagina Kokki Bitja

Historische Indische kookboeken, 20ste eeuw

Mevrouw in de keuken. Hollandsch-Indisch kookboek door Kokkie Djawa, 1902, Den Haag (eerste druk)

Hoe men van rijst 212 beproefde recepten smakelijk bereiden kan, Françine, 1902, Amsterdam (eerste druk)

De specerijen en ingrediënten der rijsttafel: herkomst, aankoop, keuren, bereiden en drogen der Indische kruiden en verdere benoodigheden voor de rijsttafel zoowel voor Oost- en West-Indië als voor Holland, J.M.J. Catenius-van der Meijden, 1904, Semarang (eerste druk)

De Indische tafel, een nieuw Indisch kookboek, door Patti, J.M.J. Catenius-van der Meijden, 1907, Den Haag (eerste druk)

Nieuw volledig Oost-Indisch kookboek, recepten voor de volledige Indische rijsttafel met een belangrijk aanhangsel voor de bereiding dier tafel in Holland, J.M.J. Catenius-van der Meijden, 1914, Semarang (tweede druk)

Makanlah nasi! (eet rijst!) De Indische Rijsttafel (voor Holland), J.M.J. Catenius-van der Meijden, 1922, Den Haag (derde druk)

Menu’s en Recepten, Vereeniging van huisvrouwen Soerabaia, 1941, Soerabaja (zesde druk)

De Hollandsche tafel in Indië, N. van Berkum, 1928, Gorinchem (vijfde druk)

De Indische rijsttafel, recepten van een Indisch kokki, François Blom, 1936

Historisch Indisch Kookboek

De relatie tussen de Nederlandse en Indonesische eetcultuur bestaat al ruim 400 jaar. Het heeft zich gevormd tot een geheel eigen keuken, die we Nederlands-Indische keuken noemen. Het Historisch Kookboek Indisch vertelt de geschiedenis van deze keuken en laat zien hoe deze zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. De heerlijke recepten volgen deze historie vanaf de zeventiende eeuw en zullen hedendaagse foodies, kook- en geschiedenisliefhebbers doen smullen.

BESTEL HET HISTORISCH KOOKBOEK INDISCH HIER.

Historisch Kookboek Indisch