Culinair Erfgoed Centrum

Oude komkommersoorten

Jaarlijks trekken we er op uit met het eet!verledenteam om ons te laten inspireren door collega’s uit het culinaire en/of erfgoedveld. We bezochten recent Carolina Verhoeven van het Culinair Erfgoed Centrum. Carolina ontving ons met open armen en had een leerzame, inspirerende en smakelijke dag voor ons georganiseerd. Ik laat je graag kennis maken met haar en de mensen die we ontmoet hebben. Stuk voor stuk gepassioneerd over hun stukje culinair erfgoed.

Culinair Erfgoed Centrum

Carolina Verhoeven houdt zich al 35 jaar bezig met culinaire geschiedenis. Haar kennis focust op de volkskeuken en het conserveren van voedsel. Via haar Culinair Erfgoed Centrum brengt zij kennis over dit onderwerp op 1001 manieren onder de aandacht van publiek en professionals. Carolina is een wandelende encyclopedie voor bijna alles op culinair gebied, zoals ze zelf zegt.

Havezate Mensinge
Havezate Mensinge

Landgoed Havezate Mensinge

Stammend uit de veertiende eeuw is Landgoed Mensinge en de mooie Havezate die er op staat een bijzondere plek. Het mooie landhuis ziet er prachtig uit en wordt liefdevol beheert door een groep vrijwilligers. Uniek aan het huis is dat een groot deel van de originele inventaris er nog is. Naast unieke meubelstukken, decoratie, schilderijen en keukengerei viel mijn oog vooral op de prachtige serviezen die verspreid door het landhuis opgesteld staan. Unieke stukken die alleen al een bezoek aan de Havezate de moeite waard maken. Natuurlijk verlekkerden wij ons aan de keuken én bijkeuken die in zeer goede staat overgeleverd is en een goed beeld geeft van het reilen en zeilen van de keukenmeid in de negentiende eeuw. Mijn favoriete collectiestuk was een wijnpotje uit de zeventiende eeuw.

Wijnpotje-in-Havezate-Mensinge
Wijnpotje in Havezate Mensinge
Koperen bakvormen in de keuken van Havezate Mensinge
Koperen bakvormen in de keuken van Havezate Mensinge

Kaasmakerij Kaaslust

Onze volgende stop was bij Kaaslust, een ambachtelijke kaasmakerij, gevestigd in de gerestaureerde zuivelfabriek van Veenhuizen. Veenhuizen is een voormalige kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid en nog genomineerd door UNESCO als werelderfgoed ook. Meesterkaasmaker Jan Craens ontving ons voor een rondleiding door zijn mooie kaasmakerij en trakteerde ons op een heerlijke proeverij van werkelijk verrukkelijke kazen. Voor een goede pecorino hoef ik niet meer naar Toscane, zo blijkt. En wie kaas maakt met duivelsdrek er in, is mijn held!

Kaas in de maak bij Kaaslust
Kaas in de maak bij Kaaslust
Kazen op de plank bij Kaaslust
Kazen op de plank bij Kaaslust

Permacultuurtuin van Pascal Gelling

Dat Carolina haar passie weet over te brengen ontdekten wij toen we haar voormalig leerling Pascal Gelling ontmoetten en een kijkje in zijn permacultuurtuin mochten nemen. Hij leidde ons rond en liet ons kennis maken met bijzondere en vergeten soorten groenten, fruit en kruiden. Nog verrassender vond ik zijn fermentatieschuurtje en de vele glazen – al dan niet pruttelende – potten en flessen in zijn keuken: Pascal conserveert op niveau! En het goede nieuws: hij gaat in de nabije toekomst workshops en cursussen geven! Houd Pascal dus in de gaten. En dan mocht stagiaire Margo ook nog even met de schattige varkentjes knuffelen.

Permacultuurtuin van Pascal Gelling
Permacultuurtuin van Pascal Gelling
Varkentjes bij Het Groene Land
Varkentjes bij Het Groene Land