Historische High Tea

Historische High Tea

Eenmaal per jaar organiseren eet!verleden en Stadskruidentuin Nijmegen een Historische High Tea in de Stadskruidentuin. Afgelopen weekend ontvingen we de 20 gelukkige gasten die een kaartje hadden bemachtigd voor een relaxte middag vol historische hapjes en drankjes.

Vier gangen, 2000 jaar culinaire geschiedenis

We serveerden de historische gerechtjes in vier gangen, die allen een periode uit de eethistorie vertegenwoordigden. Ik vind het leuk om een eigentijdse draai aan oude recepten te geven, dus in de eerste gang met lekkers uit de Romeinse tijd proefden de gasten een meloensoep: een nieuwe vorm van een klassieke meloensalade. Ook vroeg ik mijn bakker Romeins brood in de vorm van casinobrood te bakken, zodat we er sandwiches van konden maken. Er kwam een royale lik moretum tussen.

Romeinse hapjes bij Historische High Tea
Romeinse hapjes bij Historische High Tea

In de tweede gang verkenden de gasten de middeleeuwen middels een rozenpudding met specerijen, een pompoentaartje én pittig middeleeuws snoepgoed uit mijn nieuwe kookboek over de middeleeuwen.

Middeleeuwse rozenpudding van eet!verleden
Middeleeuwse rozenpudding van eet!verleden

Vervolgens doken we de Gouden Eeuw in. We proefden frikadellen en artisjokbeignets uit Het Kookboek van de Gouden Eeuw en gaven een twist aan een zalm met sinaasappelsaus uit de late middeleeuwen: het werden sandwiches met gerookte wilde zalm met de sinaasappelsaus.

Hapjes uit de Gouden Eeuw tijdens Historische High Tea
Hapjes uit de Gouden Eeuw tijdens Historische High Tea

De achttiende en negentiende eeuw werden vertegenwoordigd door zoete lekkernijen. Knapperige amandelletters, Engelsche kaakjes van De volmaakte Geldersche keukenmeid en fudge naar het oudste bekende recept sloten de middag af.

Zoete hapjes uit de 18e en 19e eeuw Historische High Tea
Zoete hapjes uit de 18e & 19e eeuw tijdens de Historische High Tea

Tussen de gangen door waren er kruidenrondleidingen door Maartje Gruter in haar prachtige tuin en maakten gasten een middeleeuws geurwater met Martine van Empel.

Iedere zomer organiseren we eenmaal een Historische High Tea in Stadskruidentuin Nijmegen. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor de datum.

Natafelen Maartje, Martine en Manon na Historische High Tea
Natafelen! Maartje, Martine en Manon na een Historische High Tea