Familiekookboekje uit de jaren dertig

Kookboekje Maria Lousberg

In de jaren dertig van de vorige eeuw hield Maria Catharina Lousberg een kookboekje bij. Het schattige kleine boekje valt bijna uit elkaar van het intensieve gebruik, maar is anno nu een prachtige bron van wat er zo’n 85 jaar geleden zoal op tafel kwam in een middenklasse gezin.

Sosijsjes en sitroenen

Het boekje geeft zowel hartige als zoete gerechten. Schotels van aardappelen, groenten en vlees vormen slechts een klein onderdeel. We leren hoe we nieren en lever klaar moeten maken en hoe we sosijsjes in schotels verwerken. Er zijn opmerkelijk veel recepten voor wat kleinere gerechten zoals boters (eier, kaas, tomaten, schocolade), kaasgehakt en kaascrocet, sausen en gekonfijte tomaten. Tussen de zoete gerechten vinden we een aantal puddingen, jams (onder andere kweepeer, groene tomaat, komkommer! en flierenbessen) en gebak, vaak met appel. Tenslotte geeft het boekje ons ook een aantal drankjes waaronder een kruidenwijn en kandeel.

Gekonfijte tomaten en sosijsjes
Gekonfijte tomaten en sosijsjes

Maria Lousberg

Maria Catharina Lousberg was de oma van mijn schoonmoeder. Geboren in 1887, gehuwd in 1912 met Joannes Mathias Smeets en in 1977 overleden op 89 jarige leeftijd. Een mooie leeftijd. Zouden haar kookkunsten en gerechten uit haar kookschriftje daar een rol in hebben gehad?

Pudding
Pudding