Belevenislezing Slow Food in Mauritshuis

Lezing eet!verleden in Mauritshuis

Het was een waar genoegen gisteren in het Mauritshuis in Den Haag bij de tentoonstelling Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw. Ik gaf er driemaal een belevenislezing op het Slow Food festival over kaas en brood in de Gouden Eeuw. Inspiratie voor mijn verhaal waren de prachtige stillevens uit de tentoonstelling én de twee belangrijkste Nederlandse kookboeken uit de zeventiende eeuw Koockboeck oft familieren keukenboeck van Antonius Magirus uit 1612 en De Verstandige kock uit 1683.

Kaastaart & Krakelingen

De aanwezigen ontdekten oude graansoorten en vergeten specerijen, proefden kazen en brood en hapten in knapperige krakelingen en een kaastaart uit het kookboek van Antonius Magirus. Voor de kaastaart was ik vastbesloten het recept van Magirus te volgen (hij gaf tenslotte voor de afwisseling eens goede aanwijzingen voor hoeveelheden bij dit recept). Maar bij de circa 650 gram suiker haakte ik toch af en minderde het met de helft. Desondanks een zeer smakelijk taartje van rijst, ei, ricotta, Parmezaanse en oude Goudse kaas met flink wat pit van peper en gember.

Maaltijdstillevens

De expositie in het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het vroege maaltijdstilleven in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De 21 schilderijen die aan de muren schitteren behoren tot de mooiste in hun soort. Een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in oude kunst of voedsel in het algemeen. Eveneens een aanrader is de prachtige catalogus die bij de tentoonstelling is verschenen.

Een impressie

Belevenislezing in Mauritshuis
Belevenislezing in Mauritshuis
Vergeten specerijen ontdekken
Vergeten specerijen ontdekken
Mijn origineel exemplaar van de Verstandige kok uit 1683
Mijn origineel exemplaar van de Verstandige kok uit 1683