Oorlogsproeverij Verzetsmuseum Amsterdam

Oorlogsproeverij Verzetsmuseum Amsterdam

In 2016 en 2017 gaven we in het Verzetsmuseum Amsterdam een belevenislezing met oorlogsproeverij bij de mooie tentoonstelling Eten in oorlogstijd. Het Parool schreef er een leuk artikel over, dat lees je hier.

Eten in Oorlogstijd

Gezonde voeding heeft onze aandacht: minder vlees, vet en zuivel en meer groenten. Groenten het liefst van het seizoen en het liefst zelf verbouwd. Maar wat nu trend is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in praktijk gebracht.

Na de Duitse bezetting kon er vanaf 1940 niets meer worden geïmporteerd en moest Nederland zelfvoorzienend worden. De landbouw werd drastisch aangepast: veeteelt maakte plaats voor akkerbouw. Het dagelijkse menu bevatte hierdoor heel veel minder vlees en vet. De bevolking ervoer deze verandering als een verarming. Mensen hadden een hongergevoel en verloren soms gewicht. Feitelijk kwam men echter niets tekort. Uit later onderzoek is gebleken dat het dagelijks menu in de eerste oorlogsjaren juist gezónder werd dan voor 1940. Hoe dat zit, ontdek je hier.

Eten in oorlogstijd
Eten in oorlogstijd