75 jaar vrijheid

Tulpenbollen eten in de oorlog

In de aanloop naar 75 jaar bevrijding in 2020 heeft Omroep Gelderland een project over de Tweede Wereldoorlog opgezet. Aan de hand van oorlogsgebeurtenissen, dagboeken en andere egodocumenten vertellen Gelderlanders over hun dagelijks leven: over alledaagse dingen, over hoop en vrees, en de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen. Ik werk mee aan een onderdeel van dit project, waarbij kinderen uit de doeken doen hoe zij bezig zijn met de Tweede Wereldoorlog.

Koken met Saar

Saar kwam op bezoek om wat te leren over voedsel in oorlogstijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft haar familie een Joodse kunstenaar aan voedsel geholpen en in ruil daarvoor maakte hij een schilderij van Saar’s oma en diens zus. Saar was nieuwsgierig naar wat er zoal op tafel kwam in de oorlog. Samen maakten we krachtrondjes uit een kookboekje uit 1940 en tulpenbollenkoekjes uit een pamflet uit 1945. De krachtrondjes vielen in de smaak en zelfs de tulpenbollenkoekjes waren ‘ok’. Voor iedereen die ze zelf eens wil proberen, vind je hieronder de recepten.

Wil je graag meer weten over de keuken in oorlogstijd? Volg dan het online kookcollege over de keuken van de Tweede Wereldoorlog.

Recept voor krachtrondjes

In 1940 verscheen het kookboekje Ons dagelijksch brood. Goede maaltijden in oorlogstijd van C.J. Ooms-Vinckers en A.J. Reiding. Een boekje vol stevige voedzame kost, met soms heel aardige recepten, zoals deze hartige koeken die wat weg hebben van vegetarische burgers.

Benodigdheden
150 gram havermoutvlokken
1 ei
4 eetlepels karnemelk
1 flinke eetlepel tomatenpuree
peper
zout
aroma*
50 gram belegen kaas

Bereiding
Doe de havermout in een bakje. Roer het ei los met de karnemelk in een ander bakje en voeg de tomatenpuree, peper, zout en het aroma toe en meng goed door elkaar. Giet dit mengsel op de havermoutvlokken en schep het goed om, zodat de vlokken bedekt zijn met het mengsel. Laat het zo een half uurtje afgedekt staan. Rasp in de tussentijd de kaas. Voeg deze na een half uurtje toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Vorm er met je handen kleine rondje koekjes van. Het mengsel goed aandrukken!

Doe wat boter in de pan en bak hierin de rondjes op half hoog vuur tot ze goudbruin zijn, aan beide zijden.

*Met ‘aroma’ werd Maggi of een soort bouillonpoeder bedoeld. Je kunt bouillonpoeder, aromat of wat Maggi gebruiken. Deze bestonden al in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt heel veel gebruikt in de oorlogskookboekjes.

Recept voor tulpenbollenkoekjes

Als je deze koekjes gaat maken, neem dan biologische bollen! Je koopt ze bijvoorbeeld bij Ecobulbs.

Benodigdheden
100 gram schoongemaakte tulpenbol
25 gram gesnipperde ui
1 eetlepel tarwebloem
2 theelepels gedroogde groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie en marjoraan)
snufje zout
snufje peper

Bereiding
Om tulpenbolletjes schoon te maken: haal het bruine vliesje van de bol af en snijd dan de boven- en onderkant van de bol af. Snijd de bol doormidden. Haal de kleine bittere kern eruit en gooi weg. Haal de verschillende laagjes van de gehalveerde bolletjes uit elkaar. Spoel de stukjes goed schoon onder de kraan.

Doe de tulpstukjes in een kleine keukenmachine samen met de ui, kruiden, peper en zout. Maal de ingrediënten fijn. Doe de inhoud in een kom en voeg de bloem toe. Kneed nu met je handen de ingrediënten door elkaar. Dit is belangrijk. Omdat je geen bindmiddel gebruikt, moet het zetmeel uit de tulp vrijkomen zodat alles een beetje begint te plakken.

Vorm er nu kleine balletjes van door een hoopje van het mengsel fijn te knijpen in je hand en het dan tot een balletje te rollen. Druk de balletjes plat tot kleine koekjes.

Bak de koekjes in een klein beetje boter of olie tot ze aan beide zijden lichtbruin zijn.