Amfoorwijn met een vleugje Unesco Werelderfgoed

Mtsvane Qvevri, Monastic Wine

Al 8000 jaar maken ze wijn in Georgië! In dit gebied, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten, aan de voet van de berg Ararat waar Noach strandde met zijn Ark, staat de wieg van de wijnbouw. Van hieruit verspreidde de wijncultuur zich over de kusten van Klein-Azië, Griekenland, Sicilië, Italië en Sardinië. Grieken en Foeniciërs brachten wijn en wijnstokken naar alle havens van de Middellandse Zee, en wijn werd er dé drank voor bacchanalen en rituelen, bruiloften en begrafenissen

In Georgië maken ze nog steeds wijn zoals toen: in grote aardewerken vaten, of amforen, die ze qvevri noemen. De druiventrossen gaan met steeltjes, pitten, schillen en al in de vaten, die ingegraven zijn in de grond. En dat gebeurt voor zowel rode als witte druiven. Na maanden wordt het gegiste sap gescheiden van de vaste delen, en blijft een heel bijzondere wijn over, met een smaak zoals we in Europa niet of nauwelijks meer kennen. Vooral de witte wijnen zijn bijzonder: door het contact met de schillen ontwikkelen zich aroma’s van thee, honing, gedroogde kruiden, gedroogd fruit. En bovendien zijn meestal ook de tannines uit de schillen duidelijk te ervaren.

Oeroude wijntechnieken

Moderne wijnmakers in tal van wijngebieden laten zich tegenwoordig opnieuw door deze oeroude wijnmaaktechnieken inspireren. Hun wijnen staan op het lijstje van doorgewinterde wijnliefhebbers, voor prijzen waar je U tegen zegt. Maar Georgische wijnmakers maken nog steeds wijn zoals ze dat al duizenden jaren doen, in amforen die soms al generaties lang in de familie zijn. Het vak van qvevri-maker staat inmiddels op de Unesco-lijst van Werelderfgoed, en de wijnen genieten wereldwijd een grote belangstelling.

Giorgi Dakishvili, een van de bekendste Georgische wijnmakers van het moment, tekende voor de prachtige amfoorwijn Orgo. Hij is gemaakt van rkatsiteli, een van de oudst bekende gecultiveerde druivenrassen. Echt een wijn waar Noach geen nee tegen gezegd zou hebben! Orgo is in Nederland verkrijgbaar bij Ghvino.

Meer wijngeschiedenis

Onder de naam Wijn!verleden werken wijnhistorica en vinologe Mariëlla Beukers van Wijnkronieken en culinair historica Manon Henzen samen om de geschiedenis van wijn, historische drankjes en wijn in de historische keuken onder de aandacht te brengen. Aan de hand van artikelen, recepten en af en toe een historische wijnproeverij of Historische High Wine laten zij je genieten van mooie verhalen en smakelijke historische wijn en spijs. Mariëlla maakte de basis voor dit verhaal voor Wijn!verleden.

Wil je meer weten over de geschiedenis van wijn en bijpassende gerechten? Dat kan met Borreltijd! Historische hapjes & drankjes uit de historische keuken. Naast heerlijke recepten, geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis en stap-voor-stap uitleg over het maken van historische dranken en gerechten.

Bekijk hier meer verhalen over wijn en historische drankjes en ontdek historische recepten voor drankjes om zelf te maken.

Wijninfo

Naam: Orgo Rkatsiteli
Wijnhuis: Giorgi Dakishvili
Land: Georgië, Kakheti
Druif: rkatsiteli

Smaak & Spijscombinatie

Notig, met aroma’s van gekonfijt fruit, een vleugje honing en gedroogde kruiden. Lekker bij geroosterde kip, gerookte vis of zomaar, met de voeten uitgestrekt naar het laaiende vuur in de schouw.