Historische Bakcursus online!

Paasbrood

De eerste online cursus van eet!verleden Academie is online! Trots presenteer ik je de Historische Bakcursus. In bijna 70 lessen reis je door 4000 jaar broodgeschiedenis en leer je ruim 25 historische broden bakken. Artikelen, video’s, interviews, recepten, ruim 150 historische afbeeldingen en veel meer geven je vele uren leer- en bakplezier. Bovendien ontvang je bij de curus het Historisch Bakboek gratis!

4000 jaar broodgeschiedenis

Na een inleidend hoofdstuk over brood bakken neem ik je in de Histoirsche Bakcursus mee op tijdreis door 4000 jaar broodgeschiedenis. In vier modules passeren de oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en achttiende tot en met begin twintigste eeuw. Je ontdekt het oudste broodrecept dat is overgeleverd op een kleitablet in spijkerschrift uit het oude Mesopotamië. Je kijkt in de ogen van een Romeinse bakker (echt waar!) en ziet in een kookvideo hoe er onder stolpen gebakken werd in de oudheid. Je maakt een wandeling door een middeleeuwse bakkerij, gaat op bezoek bij de molenaar en ontdekt veel over oude graansoorten die in de middeleeuwen nog volop gebruikt werden. Je leert hoe je een feestelijke zeventiende-eeuwse duivenkater maakt, die zo vaak prijkt op schilderijen uit de Gouden Eeuw. En deze croissant? Die heeft geen geheimen meer voor je na deze cursus.

Croissant

Leer goed brood bakken

Om al die prachtige historische broodrecepten tot een succes te maken is de eerste uitgebreide module in de Historische Bakcursus gewijd aan het bakken van een goed brood. Je brengt een virtueel bezoek aan de Doornik Natuurakkers en De Witte Molen in Nijmegen waarover de bevlogen akkerbouwer en molenaar je in een interview alles vertellen. Aan de hand van een aantal instructievideo’s laat ik je zien hoe je brood kneed, opbolt en laat rijzen. Uiteraard is er ook aandacht voor het maken en onderhouden van zuurdesem, het oudste en belangrijkste rijsmiddel in de geschiedenis. Tenslotte neem je in deze praktische module ook een kijkje in Bakkerij De Knollentuin, waar bakker Jeroen je vertelt over zijn eeuwenoude vak.

Walnootbrood

Cursusmateriaal

Het lesmateriaal voor de Historische Bakcursus is heel gevarieerd. De vele artikelen kun je rustig lezen en zijn voorzien van tal van links naar nog meer informatie of leuke voorbeelden van wat besproken wordt. Bovendien zijn ze rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal. Het beeldmateriaal is onderdeel van de lesstof en geeft je bijvoorbeeld meer inzicht in hoe broden er uit zagen of hoe het werk in een molen of bakkerij er aan toe ging. Ruim 150 afbeeldingen kent de cursus (!) en is daarmee ook een rijke en waardevolle bron voor liefhebbers van kunstgeschiedenis. Als extra verdieping maakte ik een aantal beeldvideo’s van schilderijen waarin ik je naar kleine details op schilderijen laat kijken waarmee er een wereld voor je open gaat. Bekijk dit voorbeeld maar eens:

Naast de kunsthistorische video’s maakten we ook kookvideo’s van een aantal van de historische broden uit de bakcursus. Zo zie je duidelijk hoe je stap voor stap een historische baktechniek of bijzondere broodsoort kunt maken, onder andere de duivenkater en croissant. De cursus kent in totaal ruim 25 historische broden die allemaal voorzien zijn van een stap voor stap uitleg en natuurlijk een prachtige foto van het eindresultaat, met dank aan de fotografie door Jeroen Savelkouls.

Sebetu broden

Historisch Bakboek gratis

Deelnemers aan de Historische Bakcursus ontvangen het digitale Historisch Bakboek gratis! Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Naast 15 historische broodrecepten, geeft het bakboek veel informatie over bakgeschiedenis en stap-voor-stap uitleg over baktechnieken.

Artos Katharos

Cursusbegeleiding

De Historische Bakcursus is ontwikkeld en wordt begeleid door mij, Manon. Met mijn vlotte babbel en vleugje humor wordt leren een feestje. De cursus is volledig online ontwikkeld en je kunt hem helemaal zelf, op eigen tempo, doorlopen als je dat wilt. Natuurlijk ben ik altijd bereikbaar en beschikbaar op vele manieren om je vragen te stellen en jouw ervaringen te delen. Na afronding van de cursus ontvang je van mij een certificaat van deelname.

Dompel je onder in de smakelijke geschiedenis van brood en geniet van deze tijdreis!