300 jaar oude wijn voor zoetekauwen met smaak

Jacob Duck, De Wijnproevers, ca 1640, Rijksmuseum

Zo rond 1600 werd het steeds duidelijker: de Nederlanders waren zoetekauwen. Zoete witte wijnen namen op de prijslijsten in Amsterdam een belangrijke plaats in, én je betaalde er de hoogste prijs voor.

Hugenotenwijn

Toen na 1685 de Hugenoten uit Frankrijk verjaagd werden en naar het noorden vluchtten, werd het nog duidelijker. Rond 1720 werden zoete wijnen uit Bergerac, voorheen een belangrijk bolwerk van de protestanten, enorm populair in de Republiek. Een Fransman noteerde in 1734 over Monbazillac, de beste wijn uit de Bergerac: De wijnen uit dit gebied staan zo hoog in aanzien in Holland door de contacten met geloofsgenoten dat ze de witte wijnen uit Langon, waar toch de beste witte wijnen vandaan komen, volledig in de schaduw stellen. Een andere tijdgenoot zegt het zo: De wijnen van Bergerac zijn wit en licht en heel zoet en worden vanwege hun sterke suikergehalte zeer gewaardeerd in de Republiek, die ze allemaal afneemt, de andere landen in het Noorden kopen ze in het geheel niet.

Marques Hollandaises

En zo was het: dankzij de contacten van naar de Republiek gevluchte protestantse handelaren met het thuisgebied werden de zoete wijnen uit de Bergerac en vooral uit Monbazillac steeds geliefder. Deze wijnen werden op een gegeven moment zelfs speciaal voor de Hollandse markt gemaakt en er ontstonden een aantal kwaliteitsmerken, de Marques Hollandaises. Aan het begin van de negentiende eeuw waren er 32. In het wijnmuseum van het Château Monbazillac staan nog flessen uit het begin van de twintigste eeuw met dergelijke aanduidingen: Ancien Marque Hollandaise of Ancien Cru Hollandaise. En soms zie je op een enkele fles Monbazillac een dergelijke aanduiding.

Edele rotting

Een Monbazillac is gemaakt van dezelfde witte druivenrassen als zijn bekendere soortgenoot uit Sauternes: semillon, sauvignon blanc en muscadelle. De karakteristieke smaak in de zoete wijn is het gevolg van de zogenaamde edele rotting, of botrytis cinerea, die in de herfst de druiven aantast en ze doet indrogen.

Een mooi voorbeeld van een Monbazillac met geschiedenis is de wijn van Château Barouillet. Al acht generaties lang is Château Barouillet in handen van dezelfde familie. De wijngaarden voor deze wijn liggen rondom het domein, in Pomport, aan de zuidkant van de rivier de Dordogne, net onder Bergerac. Hun Monbazillac is lichtvoetig, fris, heel fruitig en volledig biologisch gemaakt.

Meer wijngeschiedenis

Onder de naam Wijn!verleden werken wijnhistorica en vinologe Mariëlla Beukers van Wijnkronieken en culinair historica Manon Henzen samen om de geschiedenis van wijn, historische drankjes en wijn in de historische keuken onder de aandacht te brengen. Aan de hand van artikelen, recepten en af en toe een historische wijnproeverij of Historische High Wine laten zij je genieten van mooie verhalen en smakelijke historische wijn en spijs. Mariëlla maakte de basis voor dit verhaal voor Wijn!verleden.

Wil je meer weten over de geschiedenis van wijn en bijpassende gerechten? Dat kan met Borreltijd! Historische hapjes & drankjes uit de historische keuken. Naast heerlijke recepten, geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis en stap-voor-stap uitleg over het maken van historische dranken en gerechten.

Bekijk hier meer verhalen over wijn en historische drankjes en ontdek historische recepten voor drankjes om zelf te maken.

Wijninfo

Naam: Monbazillac
Wijnhuis: Château Barouillet
Land: Frankrijk
Druif: semillon, muscadelle

Smaak & Spijscombinatie

De Monbazillac van Château Barouillet is zoet, heel fruitig en heeft ook frisheid. Hij combineert goed bij paté en oude kazen en nog beter bij desserts. Denk aan een glaasje bij gestoofde peren met gorgonzola of een romige crème caramel. De combinatie met gekonfijte onrijpe walnoot vinden wij niet te versmaden.