Duivelsdrek: Romeinen waren er dol op

Het sterk ruikende kruid asafoetida uit India is om zijn geur ook bekend als duivelsdrek. In de Griekse en Romeinse tijd werd veelvuldig silphium gebruikt in luxe gerechten. Het is een struik die werd geïmporteerd uit Cyrenaica, een deel van het huidige Libië, waarvan de wortels gegeten werden. Keizer Nero zou het laatste struikje silphium opgegeten hebben, waarna het uitstierf. Er was echter ook een plant bekend die familie bleek te zijn, het even welriekende asafoetida of duivelsdrek.

Gebruik van duivelsdrek

Deze vergeten krachtpatser is erg sterk van smaak. Gebruik duivelsdrek in kleine hoeveelheden. Een mespuntje of theelepeltje geeft een gerecht een bijzondere smaakkick, maar teveel maakt het snel bitter. In de Romeinse oudheid brachten ze er een variatie aan gerechten mee op smaak. Vooral warme en koude sauzen, stoofpotten, ovenschotels, salades en eigerechten kregen er een opkikker mee.

Duivelsdrekeitjes_foto Jeroen-Savelkouls

Duivelsdrek wordt tegenwoordig nog gebruikt in de Indiase keuken. Het combineert goed met andere specerijen in bijvoorbeeld een curry. Duivelsdrek is heel smakelijk in groente- en eigerechten. Doe eens een mespuntje in een saladedressing, curry, tajine, groentensoep, omelet of gevuld eitje. Een verrassende smaak is verzekerd! Probeer vooral eens zo’n heerlijk Romeinse gerecht met duivelsdrek en ontdek hoe goed Romeinen waren in het uitbalanceren van smaken.

Recepten met duivelsdrek

Meer recepten met duivelsdrek vind je in mijn Romeinse kookboeken. Zowel in het gedrukte Romeins Kookboek. De antieke keuken voor de tafel van nu, als in het digitale Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu vind je heerlijke antieke receptuur met duivelsdrek.

Garum-&-Duivelsdrek_eetverleden