Romeins visgerecht

Romeinse visballetjes met komijnsaus

Wat is er toch een grote verscheidenheid aan zeedieren beschikbaar tegenwoordig. Dat was in de Romeinse tijd niet anders. De Romeinen hielden wel van een visje, zowel vers als geconserveerd. Er zijn veel recepten voor verse vis overgeleverd uit de oudheid, waaronder het Romeinse visgerecht op deze pagina. Maar vis werd dus ook geconserveerd, ingelegd in zout. Ook de befaamde Romeinse vissaus – garum of liquamen – is een vorm van vis conserveren. Dit vis werd gefermenteerd tot een houdbare vloeistof.

Voor onderstaand visgerecht combineerde ik twee recepten uit het Romeinse kookboek dat toegeschreven wordt aan Apicius en gaf er een kleine eigentijdse twist aan. Het Romeinse kookboek De re coquinaria bestaat uit tien hoofdstukken waarvan twee helemaal over vis gaan. Daarnaast zijn in andere hoofdstukken ook nog visrecepten te vinden. In het eerste hoofdstuk staat een recept voor komijnsaus voor oesters en schaaldieren. In het tweede hoofdstuk vinden we een recept voor balletjes van schelpdieren. De combinatie van beide recepten levert een heerlijk hapje met flink wat pit op. Het recept voor de Romeinse schaaldierballetjes uit het kookboekje klinkt als volgt:

Gehaktballetjes van zeedieren maakt men van krab en kreeft, verschillende soorten inktvis en langoest. Kruid het gehakt met peper, lavas, komijn en duivelsdrek.

Benodigdheden

250 gram garnalen en/of rivierkreeftjes
1 theelepel asafoetida (duivelsdrek)
1 eetlepel komijnpoeder
2 theelepels gemalen zwarte peper
1 klein ei
1 witte boterham zonder korst
1 eetlepel garum (vissaus)
bloem

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine (of vijzel) en maal het heel fijn. Het moet redelijk stevig zijn en goed plakken. Maak er balletjes van en rol ze door de bloem. Laat minimaal 2 uur afgedekt opstijven in de koelkast. Maak ondertussen de komijnsaus.

De komijnsaus beschrijft de Romeinse foodie als volgt:

Peper, lavas, peterselie, gedroogde munt, vrij veel komijn, honing, azijn en garum.

Benodigdheden

250 ml witte wijn
125 ml witte wijnazijn
4 eetlepels honing
2 eetlepels garum (vissaus)
2 theelepels komijnpoeder
2 takjes munt
½ bosje peterselie
2 takjes lavas (maggikruid)
1 theelepel gemalen zwarte peper

Bereiding

Haal de blaadjes van de takjes kruiden en hak heel fijn. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een wijde pan en breng zachtjes aan de kook. Laat 5 minuutjes sudderen. Leg de schaaldierballetjes er voorzichtig in en pocheer ze ongeveer 10 minuutjes. Door de bloem bindt de saus ook meteen een beetje. Dien de balletjes op in de saus of als losse hapjes met de saus erbij.