Romeins visgerecht

Romeinse visballetjes met komijnsaus

Wat is er toch een grote verscheidenheid aan zeedieren beschikbaar tegenwoordig. Dat was in de Romeinse tijd niet anders. De Romeinen hielden wel van een visje, zowel vers als geconserveerd. Er zijn veel recepten voor verse vis overgeleverd uit de oudheid. Maar vis werd ook geconserveerd, ingelegd in zout. Ook de befaamde Romeinse vissausgarum of liquamen – is een vorm van vis conserveren. Dit vis werd gefermenteerd tot een houdbare vloeistof.

Romeinse visgerechten

In het Romeinse kookboek dat toegeschreven wordt aan Apicius, De re coquinaria, staan heel veel visrecepten. Het kookboek bestaat uit tien hoofdstukken waarvan er twee helemaal over vis gaan. Daarnaast zijn in andere hoofdstukken ook nog visrecepten te vinden. Visrecepten worden vaak gecombineerd met gefermenteerde vissaus als smaakmaker. Dat klinkt logisch toch? Maar de garum of liquamen ging ook in heel veel gerechten waarvan je het niet verwacht. Maar liefst 75% van alle gerechten bevat vissaus. Ook gerechten die wij nu als een dessert zouden bestempelen, in groentegerechten, kruidenkazen en bijvoorbeeld vruchtensauzen.

In het tweede hoofdstuk vinden we een recept voor balletjes van schelpdieren. In het eerste hoofdstuk staat een recept voor komijnsaus voor oesters en schaaldieren. De combinatie van beide recepten levert een heerlijk hapje met flink wat pit op. Het recept voor de Romeinse schaaldierballetjes uit het kookboekje klinkt als volgt:

Gehaktballetjes van zeedieren worden gemaakt met krab en kreeft, van inktvissen en langoustine. Kruid het gehakt met peper, lavas, komijn en laser (duivelsdrek).

In het online Romeinse kookcollege Een kijkje in de Romeinse keuken laat ik je in een kookvideo stap voor stap zien hoe je deze visballetjes in komijnsaus maakt en vind je het recept. Het gerecht vormt in het kookcollege het voorgerecht van een heerlijk Romeins menu.