Romeinse meloensoep

Romeinse Meloensalade

Ik ben dol op koude soepjes. Het begon jaren geleden met een verrukkelijke gazpacho in Catalonië en sindsdien zijn er al flink wat groenten en vruchten in de blender verdwenen. Voor een zomerse Historische High Tea van onlangs toverde ik mijn Romeinse meloensalade (te vinden in mijn Romeinse kookboek) om tot een Romeinse meloensoep. Ik weet niet wat de foodie Apicius ervan zou zeggen, maar ik vind hem verrukkelijk geworden!

Meloen met garum

In het enige overgeleverde kookboek uit de oudheid staat een recept voor een meloensalade. Het is een van mijn favoriete Romeinse recepten: verrassend door de mooie combinatie van zoet en zuur met een vleugje zout van de garum (vissaus). Vissaus bij meloen? Ik zie het je denken. Niet voor terugdeinzen, echt proberen. Het is echt heel lekker. En dus niet alleen als salade, maar ook als verfrissend fruitsoepje. Met deze eigentijdse draai smaakt dit recept van 2000 jaar geleden wonderwel nóg lekkerder. De Romeinse meloensoep is heerlijk als ontbijt, bij de lunch, als dessert of tussendoortje op een mooie zomerse dag.

Recept voor Romeinse meloensoep

Benodigdheden
1 galiameloen
1/2 watermeloen
4 eetlepels witte wijnazijn
4 eetlepels honing
1 eetlepel garum (vissaus)
3 takjes munt
1/2 theelepel gemalen zwarte of lange peper
mespuntje duivelsdrek

Bereiding
Maak de meloenen schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe alle ingrediënten tegelijkertijd in de blender samen met een paar eetlepels water en mixen maar! Laat hem ijskoud worden in de koelkast en serveer in mooie glaasjes met wat blaadjes munt erbij.