Haverkoeken

Haverkoeken-eetverleden

Deze twee soorten haverkoeken ontwikkelde ik voor de kwartfinales van de Van Alle Tijden Quiz van Andere Tijden. Ik maakte vier historische vragen over voedsel voor de quiz en kleedde dat aan met historische gerechten. Tijdens het koken werden de gerechten vastgelegd op film, zodat jij er nu ook van kunt genieten.

https://www.youtube.com/watch?v=PWrHrxugi8Q&feature=youtu.be

Goede voeding in oorlogstijd

De Nederlandse bevolking is nog nooit zo goed gevoed geweest als in de eerste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog. Granen, peulvruchten en volle zuivel, aangevuld met groenten en fruit domineren het menu. Oorlogskookboekjes bieden de vrouw des huizes handvatten voor zuinige voedzame maaltijden.

Gort en haver zijn populaire basisingrediënten waar tientallen zoete en hartige gerechten van opgenomen zijn in de boekjes. Destijds een noodzaak, nu weer helemaal hip bij voornamelijk foodbloggers met gezondheidsclaims: haverkoeken!

Benodigdheden krachtrondjes

(voor circa 10 koekjes)
150 gram havermoutvlokken
1 ei
3 eetlepels karnemelk
1 eetlepel tomatenpuree
snuf peper
snuf zout
1 theelepel Aroma*
50 gram belegen kaas

Bereiding

Doe de havermout in een kom. Roer in een andere kom het ei los met de karnemelk en voeg de tomatenpuree, peper, zout en het aroma toe en meng goed door elkaar. Giet dit mengsel op de havermoutvlokken en schep het goed om, zodat de vlokken volledig bedekt zijn met het mengsel. Laat het zo een half uurtje afgedekt staan. Rasp in de tussentijd de kaas. Voeg deze na een half uurtje toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Vorm er met je handen kleine rondje koekjes van. Het mengsel goed aandrukken!

Doe wat boter in de pan en bak hierin de rondjes op half hoog vuur tot ze goudbruin zijn, aan beide zijden.

*Met Aroma werd een kruidenmengsel bedoeld. Je kunt het nog steeds kopen in de supermarkt in een klein geel busje onder de naam Aromat. Het is een poedertje van vooral gedroogde uien en zout. Het is sterk van smaak en wordt vaak genoemd als ingrediënt in gerechten in het kookboekje Ons dagelijksch brood.

Dit recept is opgenomen in mijn kookboek Koken in Oorlogstijd.

Benodigdheden hartige haverkoekjes

(voor circa 10 koekjes)
100 gram belegen kaas
100 gram havermoutvlokken
1 ei
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel dille of tijm
snuf peper
snuf zout

Bereiding

Rasp de kaas grof. Doe de kaas in een kom samen met de overige ingrediënten en kneed het even goed door elkaar. Vorm er met je handen kleine rondje koekjes van. Het mengsel goed aandrukken! Leg de koekjes op bakpapier op een bakblik. Bak ze circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden goudbruin en gaar.