Historie Nederlands-Indische keuken

Titelblad Kokkie Bidja

Jarenlang gaven we kookworkshops over de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken. De kookworkshop ontstond dankzij alle vragen van gasten en volgers over dit thema. Daar ontwikkelden we graag een mooie kookavond voor. De gerechten in de kookworkshop kwamen uit handgeschreven familiereceptenboekjes van achttiende eeuw tot en met circa 1950. Er zijn in Nederland veel van deze receptenboekjes bewaard gebleven. Rond 1790 pende Mevrouw Marselis het oudste overgeleverde ‘Karie’ recept op in haar kookschrift.

Nederlands-Indische keuken

Hieronder delen we een recept uit de voormalige kookworkshop over de Nederlands-Indische keuken. Het is een makkelijk te maken gerecht uit een familiekookboekje van Marianne Radix uit het begin van de twintigste eeuw.

Recept voor Sambal Goreng Telor

Benodigdheden
3 kleine uien
4 hardgekookte eieren
1,5 theelepel laos
1,5 theelepel djinten (komijn)
3 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
1 eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 blikje santen (kokosmelk)
1 eetlepel tomatenpuree
zout naar smaak

Bereiding
Snipper de uitjes zeer fijn en fruit ze in boter of zonnebloemolie. Voeg de specerijen toe en fruit deze even mee. Voeg de tomatenpuree toe en fruit ook even mee. Voeg zoveel santen toe, totdat het een dikke saus wordt. Voeg tenslotte zout naar smaak toe. Halveer de hardgekookte eieren in de lengte en leg ze in de saus. Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.