Jarenlang gaven we kookworkshops over de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken. De kookworkshop ontstond dankzij alle vragen van gasten en volgers over dit thema. Daar ontwikkelden we graag een mooie kookavond voor. De gerechten in de kookworkshop kwamen uit Indische kookboeken en handgeschreven familiereceptenboekjes van achttiende eeuw tot en met circa 1950. Er zijn in Nederland veel van deze receptenboekjes bewaard gebleven. Rond 1790 pende Mevrouw Marselis het oudste overgeleverde ‘Karie’ recept op in haar kookschrift.
Nederlands-Indische keuken
Bij de historische Indische kookworkshop gaf ik ook altijd een lezing over de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken. Dit verhaal en de relatie met al die prachtige recepten uit historische kookboeken heeft een plekje gekregen in het Historisch Kookboek Indish.
De relatie tussen de Nederlandse en Indonesische eetcultuur bestaat al ruim 400 jaar. Het heeft zich gevormd tot een geheel eigen keuken, die we ‘Nederlands-Indische keuken’ noemen. Het Historisch Kookboek Indisch vertelt de geschiedenis van deze keuken en laat zien hoe deze zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. De heerlijke recepten volgen deze historie vanaf de zeventiende eeuw en zullen hedendaagse foodies, kook- en geschiedenisliefhebbers doen smullen.