Historisch Kookatelier gaat sluiten

Historisch-Kookatelier-eet!verleden-GESLOTEN

Met pijn in het hart, maar met goede moed voor de toekomst, heb ik besloten om mijn historisch kookatelier na bijna negen jaar te sluiten. In 2013 opende ik mijn kookatelier in Nijmegen om mensen te kunnen ontvangen voor historische kookworkshops. Het bleek al snel een goede en zeer effectieve manier om culinaire geschiedenis onder de aandacht te brengen van een breed publiek, mijn doel met eet!verleden.

In zeven jaar tijd ontving ik een paar duizend gasten voor heerlijke kookavonden, gezellige etentjes, bijzondere historische proeverijen en inspirerende kookcursussen. Inmiddels bijna twee jaar geleden moest ik de deur van het kookatelier noodgedwongen sluiten in verband met het coronavirus. Sindsdien heb ik slechts enkele tientallen gasten kunnen ontvangen in mijn knusse gezellige kookatelier en heb ik meer tijd besteed aan mensen teleurstellen met annuleringen, dan blij maken met een fijne kookworkshop. Dat trek ik niet meer. Niet emotioneel en niet financieel.

Een nieuwe weg

Ook al doet het zeer, ik ben overtuigd van mijn keuze. Ik heb bepaald niet stil gezeten sinds het uitbreken van de crisis en van alles geprobeerd om het hoofd boven water te houden. Zonder overheidssteun. Met succes. Tot nu toe. De lieve berichten, vriendschappen en aankopen van gasten en volgers waardeer ik enorm. Maar het wringt, kraakt en piept en met deze nieuwe lockdown is het overduidelijk: ik moet zo snel mogelijk van de kosten van het kookatelier af om het hoofd boven water te kunnen blijven houden en eerlijk gezegd ook om mijn ‘hoofd’ erbij te kunnen blijven houden. Update: Inmiddels is er gelukkig een nieuwe partij gevonden die het kookatelier over heeft genomen en werk ik onverminderd hard aan de nieuwe weg die ik ben ingeslagen.

cursusruimte nijmegen

Historisch Kookatelier gaat online

Zoals ik al schreef heb ik niet stil gezeten. Met mijn besluit om te stoppen met het fysieke kookatelier, komt er een einde aan de losse fysieke kookworkshops. Maar dat wil niet zeggen dat er geen historische kookworkshops meer plaats kunnen vinden. Ik zet het Historisch Kookatelier online voort. Ik werk dan ook hard aan de ontwikkeling van online live kookworkshops, zodat we elkaar toch kunnen treffen en samen heerlijk kunnen koken. Dit past erg goed bij eet!verleden Academie, het online platform met online historische kookcursussen waar ik vorig jaar mee gestart ben. Ik bouw dit platform komend jaar uit met allerlei kookcursussen en kookworkshops die je op eigen tempo kunt volgen, maar straks ook samen met mij kunt volgen in combinatie met online live kookmomenten, lezingen en ontmoetingen.

eet!verleden trekt er op uit

Zie je me dan nooit meer? Natuurlijk wel! Op de eerste plaats zal ik in de toekomst meer historische kookreizen gaan organiseren. Daarnaast blijf ik historische kookcursussen geven. Die zullen plaats vinden op een andere kooklocatie. En dat heeft ook een voordeel: want ik kan ze straks in heel Nederland geven! Dat geldt ook voor mijn plannen met belevenislezingen. Deze geef ik regelmatig in opdracht en daarnaast heb ik plannen om een eigen lezingenserie door heel Nederland te ontwikkelen: in musea, kastelen en op inspirerende erfgoedlocaties. Met proeverij uiteraard!

Ook zal ik blijven (mee)werken aan projecten van anderen: advies en hulp bij tentoonstellingen, activiteitenprogramma’s, boeken en tv-producties. En natuurlijk zal ik me met dezelfde energie blijven inzetten voor onderzoek naar onze culinaire geschiedenis en daar over publiceren op mijn website, in mijn boeken en in artikelen.

eet!verleden blijft dus zeker bestaan en wordt nóg interessanter, leuker en zal nóg meer inspiratie gaan bieden. Het Historisch Kookatelier van eet!verleden blijft dus eigenlijk ook bestaan, maar gaat er anders uitzien. Zie het als een mobiel kookatelier dat nu online zijn vaste plek krijgt en op diverse fysieke plekken oppopt. Meer mogelijkheden, meer contactmomenten, meer mensen die er van kunnen genieten. En voor je het weet staan we weer samen ergens in een keuken of zitten we samen aan tafel.

Vrolijk gezelschap in de buitenlucht, Gesina ter Borch (1658)

Hoe kun je me helpen?

Ik hoop jou en anderen te kunnen blijven inspireren met culinaire geschiedenis. Vertel vrienden, familie en collega’s eens over dit bijzondere bedrijf, zodat nog meer mensen kennis maken met dit bijzondere onderwerp uit onze geschiedenis. Ben je enthousiast? Word dan vriend van eet!verleden en geniet van een mooi pakket aan culinair historische producten en activiteiten. Of volg mijn online historische kookcursussen, die na aanschaf altijd beschikbaar blijven voor je. Mijn kookboeken en kookpakketten mogen er ook best wezen, voor als je lekker de keuken in wilt en heerlijke gerechten met een mooi verhaal op tafel wilt zetten. Of doe een vriendschap, kookcursus of boek cadeau en laat anderen meegenieten van jouw en mijn enthousiasme. Maar vooral: geniet van wat onze eetgeschiedenis te bieden heeft. Dat is de beste emotionele hulp!