Het Franse Chartres ken je wellicht van zijn beroemde gotische kathedraal. Voor ons een reden om het te bezoeken. We hebben alle gotische kathedralen in en rondom Parijs de afgelopen jaren bezocht en Chartres is de laatste! Tijdens onze ontdekkingstocht door dit lieflijke stadje stuitte ik op enkele regionale producten waar met trots over gesproken wordt.
Pâté de Chartres
Bekroond als immaterieel erfgoed door Unesco is de Pâté de Chartres de bekendste lekkernij uit Chartres. Het zou een laat zeventiende-eeuws recept zijn van de kok van Filips van Frankrijk, de hertog van Orléans en broer van Lodewijk XIV. Het is een pâté en croûte: een grove paté met lekkere grote vleesstukjes erin, omlijst met een deegkorst. De vulling bestaat uit een combinatie van wild zwijn en gevogelte. Van oorsprong was dat de morinelplevier, een trekvogel die Chartres jaarlijks aandeed. De vogel doet Chartres niet meer aan tijdens zijn trektocht en dus wordt de plevier tegenwoordig vervangen door voornamelijk fazant.
Les Mentchikoffs
In zo’n beetje iedere winkel in Chartres tref je Les Mentchikoffs. Praliné met een laagje witte gedroogde meringue. Ook hier kleeft een stukje politieke geschiedenis aan. De bonbon zou ontstaan zijn rondom de Frans-Russische Alliantie in 1893 en is vernoemd naar prins Alexandre Danilovitch Menshikov (1673-1729), goede vriend van Tsaar Peter de Grote. Het was banketbakker Daumesnil uit Chartres die de bonbon á la russe bedacht. Een souvenir met een leuk historisch verhaal, maar voor de smaak hoef je het niet te doen. Overigens een leuk speeltje voor de kat!
Le vitrail de Chartres
Een specialiteit met een knipoog. Deze bonbons verwijzen naar de werkelijk prachtige middeleeuwse glas-in-loodramen in de kathedraal van Chartres. Het zijn bonbons van amandel-hazelnootpraliné met pure chocolade en een printje op de bovenkant: blauw met goud slingermotief. Best aardig, maar ik zeg: ga lekker naar de kathedraal in Chartres en vergaap je aan de vele eetscènes en verwijzingen naar voeding in de magnifieke glas-in-loodramen.