Culinaire inspiratie uit Parijs

Nids de voyages en 1001 feuilles bij Maison Aleph

We proberen ieder jaar wel een keer naar Parijs te gaan voor culinaire inspiratie. Deze heerlijke stad heeft zoveel te bieden! Afgelopen week flaneerde ik langs mijn favoriete én een reeks nieuwe zoete adressen. Sommigen met een (eeuwen) lange geschiedenis, anderen van recenter datum. Ik heb zoveel patisserie, chocolade en viennoiserie gegeten dat ik de tel ben kwijt geraakt! Ik deel graag een aantal verrukkelijke adressen voor jouw volgende reis naar Parijs. Kijk voor nóg tien culinair historische adressen in Parijs in dit blog van mijn vorige reisje naar Parijs.

Du Pain et Des idées

Parijs kent nog veel oude winkelpanden die met liefde voor hun geschiedenis gekoesterd en bewaard worden. In een prachtig pand uit 1870 is in 2002 Du pain et des idées neergestreken. Wat een geweldige combinatie van een sfeervol oud pand en heerlijk brood en viennoiserie dat volgens traditionele methoden gemaakt wordt door meesterbakker Christophe Vasseur. Je koopt hier geweldig brood (die geur!) en klassieke viennoiserie met een moderne twist. Probeer in ieder geval een van hun escargots (tourbillons). Tjonge jonge wat lekker!
Du Pain et Des idées, 34 rue Yves Toudic

Escargots bij Du pain et des idees
Escargots bij Du pain et des idees

François Pralus

Jaren geleden bezocht ik de Salon du Chocolat in Parijs en raakte ik betoverd door de praluline van François Pralus die er vers uit de oven rolde. Een brioche vol heerlijke pralines roses, die ik altijd bij G. Detou in Parijs koop. Pa Auguste Pralus opende reeds in 1920 een patisserie in Roanne en werd beroemd om zijn praluline. Zoon François zet de traditie voort en bakt in diverse winkels in Parijs dagelijks deze heerlijke verse brioches. ‘Als zoete broodjes over de toonbank’ is hier zeer letterlijk van toepassing.
François Pralus, 1 Rue de l’Ancienne Comédie (in deze winkel worden de pralulines vers gebakken!)

Praluline van Francois Pralus
Praluline van Francois Pralus

Maison Aleph

Mijn meest recente ontdekking in Parijs is Maison Aleph. En wat een ontdekking: oh la la! Wie mij wat beter kent weet dat ik een grote voorliefde heb voor de Arabische keuken en een enorme zoetekauw ben. Ik zou dan ook in Maison Aleph kunnen wonen! Patissier Myriam Sabet creëert er het beste van twee werelden: Syrische én Franse patisserie in een perfecte harmonie. Dat er bovendien prachtig uitziet, in verfijnd twee-haps-formaat wordt gemaakt en in een sfeervol klein pandje wordt gepresenteerd. Ik proefde haar nids pâtisseries: nestjes van kataifideeg gevuld met Normandische crème. Die Syrisch-Franse harmonie vindt je niet alleen in de vorm van haar kleine gebakjes, maar zeker ook in de smaak. Voor mij waren de pistache-mastiek en chocolade-sumak dan ook ‘ogensluitertjes’ (zo noem ik iets dat zó lekker is dat je je ogen er even bij sluit). Maar probeer ook haar nids de voyage en 1001 feuilles om in grote aantallen mee naar huis te nemen. Dat zal wel moeten, want haar unieke creaties heb ik nog nooit eerder ergens gezien. Magnifique!
Maison Aleph, 20 rue de la verrerie

Nids pâtisseries van Maison Aleph
Nids pâtisseries van Maison Aleph
Verfijnde gebakjes van Maison Aleph
Verfijnde gebakjes van Maison Aleph

Stohrer

In 1730 opende Nicolas Stohrer zijn winkel aan de rue Montorgueil en is er nooit meer weggegaan. Hier moet je zeker een kijkje nemen, al is het alleen al voor de winkel zelf. Nicolas Stohrer was de chef patissier van de Poolse koning Stanislas Leszczynski die in Parijs verzeild raakte door het huwelijk van Stanislas dochter met koning Lodewijk XV. Naast een keur aan zoetigheid en gebakjes vind je hier ook veel hartige lekkernijen.
Stohrer, 51 rue Montorgueil

Winkel van Stohrer uit 1730
Winkel van Stohrer uit 1730
Tarte citron en tartelette framboise van Stohrer
Tarte citron en tartelette framboise van Stohrer

Debauve & Gallais

Een van de oudste chocoladehuizen in Parijs vind je aan de rue des Saints-Pères (7e arrondissement). Daar is Debauve & Gallais al sinds 1817 gevestigd. De chique firma zit in een prachtig pand dat nog steeds hetzelfde interieur en gevel heeft als bij de opening 200 jaar geleden. De rijke geschiedenis vertelt over Sulpice Debauve en zijn neef Jean-Baptiste Auguste Gallais die samen menig koning, koningin, keizer en beroemdheid van zoete lekkernijen heeft voorzien. Debauve startte zijn carrière in 1778 aan het hof van Lodewijk XVI en wist een jaar later Marie-Antoinette’s hoofdpijnen te verdrijven met…chocolade. Ook Napoleon wist het werk van de neven te waarderen en tijdens zijn bewind openden de neven dan ook hun eerste winkel voor publiek. Sindsdien proeven de rich & famous van hun creaties. Aanzienlijk minder rich & famous, maar altijd bereid om een goede prijs te betalen voor kwaliteit, proefde ik ook (weer) van hun bonbons. Goede chocolade verwerkt tot klassieke smaken, maar geen verrassingen of wow-effect. Misschien ligt het aan mijn niet zo rich & famous status, maar € 15,20 voor 8 van hun bonbons is zelfs voor Parijse prijzen pittig. Je moet soms wat over hebben voor een hapje geschiedenis!
Debauve & Gallais, 30 rue des Saints-Pères

Debauve-&-Gallais
Debauve-&-Gallais

En verder…

Mijn favoriete macarons vind je bij Pierre Hermé. Infinement vanille en ultime zijn mijn absolute favorieten.

Macarons van Pierre Hermé
Macarons van Pierre Hermé

De lekkerste eclairs maken ze bij L’Eclair de Génie. Ik proefde hun hardlopers uit het seizoensassortiment met citron, praline, caramel en chocolat. Oh, wat is een goede eclair toch verrukkelijk!

Eclairs van L'Eclair de Génie
Eclairs van L’Eclair de Génie

Oorspronkelijk uit Lille (sinds 1761!), maar niet te missen als je in Parijs bent: Meert. En dan neem je hun vanillewafels. Geen twijfel. Er moet altijd een doosje mee naar huis voor mijn lief.

Vanillewafels van Meert
Vanillewafels van Meert

Tenslotte mijn meest recente ontdekking onder de chocolatiers: Edwart Chocolatier. Ze gebruiken goede heerlijke chocolade en vullen die met de meest verrassende en uitdagende smaken. Mijn twee favorieten uit het huidige assortiment: de praline crèpe dentelles en de bonbons met ganache met currysmaak (echt waar!).

Assortiment bonbons van Edwart Chocolatier
Assortiment bonbons van Edwart Chocolatier