Rijnwijn, vaste tafelgenoot van de rijken

Monnik drinkt wijn in de middeleeuwen

Rijnwijn, dat moest het zijn aan het hof van Hollandse graven en Stichtse bisschoppen, in de refters van rijke kloosters en de statige huizen van gegoede poorters. Over de Rijn, via Keulen, kwamen er van de vroege middeleeuwen tot ver in de negentiende eeuw duizenden liters Rijnwijn naar onze streken. Er werden de hoogste prijzen voor betaald, zeker in de vijftiende en zestiende eeuw. Vooral de witte Rijnwijn, zuur en fris, dat was wat zij die het konden betalen, wilden.

Rijnwijn uit Duitsland

Waar die witte Rijnwijn precies van gemaakt was en hoe die smaakte, dat willen we natuurlijk graag weten. Een van de druivenrassen die zeker gebruikt is, is de Elbling. Het stond ooit aangeplant in grote delen van Duitsland en vulde in de negentiende eeuw driekwart van alle wijngaarden in de Duitse hertogdommen, graafschappen en stadsstaten.

Als ‘Aelbinen’ komt het druivenras Elbling in 1483 al voor in de omgeving van Stuttgart: in de wijngaarden die het klooster Bebenhausen verhuurde aan burgers mochten slechts drie druivenrassen aangeplant staan. Eén daarvan was Aelbinen, Elbling. En dan is er nog de mogelijkheid dat de Romeinen Elbling al kenden. Spraken Plinius de Oudere en Columella niet over de ‘Vitis albuelis’?

Oud druivenras: Elbling

Elbling is dus een van de oudste witte wijndruiven van de wereld. Tegenwoordig staat Elbling nog zeer beperkt aangeplant langs de Moezel, zowel in Duitsland als in Luxemburg. Het wordt er vooral gebruikt voor mousserende wijnen. Langs de Moezel, in het plaatsje Nittel ligt het weingut Frieden-Berg, waar ze een prachtige Elbling maken. Frieden-Berg is een van de weinige wijnmakers die goede, niet mousserende Elbling maakt. Je bestelt de wijn bij MarkvandeWijn.

wijn in de middeleeuwen

Meer wijngeschiedenis

Onder de naam Wijn!verleden werken wijnhistorica en vinologe Mariëlla Beukers van Wijnkronieken en culinair historica Manon Henzen samen om de geschiedenis van wijn, historische drankjes en wijn in de historische keuken onder de aandacht te brengen. Aan de hand van artikelen, recepten en af en toe een historische wijnproeverij of Historische High Wine laten zij je genieten van mooie verhalen en smakelijke historische wijn en spijs. Mariëlla maakte de basis voor dit verhaal voor Wijn!verleden.

Wil je meer weten over de geschiedenis van wijn en bijpassende gerechten? Dat kan met Borreltijd! Historische hapjes & drankjes uit de historische keuken. Naast heerlijke recepten, geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis en stap-voor-stap uitleg over het maken van historische dranken en gerechten.

Bekijk hier meer verhalen over wijn en historische drankjes en ontdek historische recepten voor drankjes om zelf te maken.

Wijninfo

Naam: Elbling Urgestein
Wijnhuis: Frieden-Berg
Land: Duitsland, Moezel
Druif: Elbling

Smaak & Spijscombinatie

De Elbling heeft een bloemige geur en smaak van meloen, ananas, abrikoos en peer. Veel sap en mineraliteit met een klein bittertje op het eind. Het combineert goed bij salade en vishapjes. Of neem eens een glas bij het noenmaal, in het prieel of het solarium!