Hoe maak je een artisjok schoon?

Hoe maak je een artisjok schoon

De artisjok. Een heerlijke groente die tot op de dag van vandaag tot de luxere soorten behoort. De groente komt dan ook vaak voor in recepten in historische kookboeken en schittert op honderden maaltijdstillevens en schilderijen van marktkramen. Maar hoe maak je een artisjok schoon? Het schoonmaken van de artisjok is soms een drempel, hoor ik wel eens. Dat zou het niet moeten zijn om al die heerlijke historische recepten te maken, want het is heel eenvoudig.

Hoe maak je een artisjok schoon?

In deze video laat ik je zien hoe je een artisjok schoon maakt, zodat je hem zonder zorgen kunt gebruiken voor heerlijke historische gerechten. Ik maakte de video voor bij mijn Historisch Kookboek VEGA. In het boek staat een vegetarisch artisjokgerecht uit de zeventiende eeuw.

De video is onderdeel van een gratis kookcollege op eet!verleden Academie, het online platform over culinaire geschiedenis. Neem hier een kijkje bij alle kookvideo’s en informatie over de vegetarische recepten in het Historische Kookboek VEGA.

Historisch recept voor artisjok

Naast het heerlijke artisjokrecept in mijn Historisch Kookboek VEGA, staat er een Italiaans artisjokrecept op mijn website. We maakten dit gerecht tijdens de Historische Kookreis Toscane, die ieder jaar in mei plaatsvindt. Het recept is opgetekend door de Italiaan Pellegrino Artusi (1820-1911) in zijn prachtige werk La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene. We hebben onze vingers afgelikt bij dit gerecht. Het succes zal hem misschien ook een beetje gezeten hebben in de prachtige kwaliteit artisjokken waar de markten in Toscane vol mee liggen in mei. Bekijk het artisjokrecept hier.

Carciofi in salsa van Pellegrino Artusi (1891)