Hoe konfijt je groenten?

Hoe konfijt je groenten

Het konfijten van fruit, zoals deze sinaasappelschillen, is bij velen bekend. Maar wist je dat je ook groenten kunt konfijten? Het gebeurde veel in de historische keuken en er zijn mooie recepten van. Voor mijn Historisch Kookboek VEGA decoreerde ik een zeventiende-eeuwse worteltaart met gekonfijte wortel en pastinaak. Hoe konfijt je groenten eigenlijk?

Hoe konfijt je groenten?

In deze video laat ik je zien hoe je groenten konfijt, zodat je het voortaan altijd kunt toepassen als je weer eens zo’n lekker historisch konfijtrecept tegenkomt. Deze kooktechniek kun je namelijk ook op andere groenten toepassen. Ik maakte de video voor bij mijn Historisch Kookboek VEGA.

De video is onderdeel van een gratis kookcollege op eet!verleden Academie, het online platform over culinaire geschiedenis. Neem hier een kijkje bij alle kookvideo’s en informatie over de vegetarische recepten in het Historische Kookboek VEGA.

Wortel, peterseliewortel en pastinaak

Met de opmars van de vergeten groenten heeft onze oranje wortel concurrentie gekregen van zijn gele en paarse broertjes. Ook de pastinaak ligt alweer jaren in de supermarkt. De peterseliewortel verkeert nog een beetje in de hoek van de vergeten groenten en dat is jammer. Het is een zeer aromatische wortel waar je verrukkelijke puree van kunt maken, die je mooi kunt grillen of roosteren, die het goed doet in soep én die vroeger ook gekonfijt werd, net als wortel en pastinaak.

Op schilderijen met oude kunst pronken diverse wortelsoorten en pastinaken volop. Bekijk dit schilderij De groentemarkt van Nicolaes Maes uit 1655-1665 uit het Rijksmuseum maar eens goed.

Groentemarkt, Nicolaes Maes, 1655-1665, Rijksmuseum