Romeinse perenpuddinkjes

Vogel met peer Villa Oplonti

Deze Romeinse perenpuddinkjes ontwikkelde ik voor de kwartfinales van de Van Alle Tijden Quiz van Andere Tijden. Ik maakte vier historische vragen over voedsel voor de quiz en kleedde dat aan met historische gerechten, zoals deze Romeinse perentoetjes.

Peren met garum

De Romeinse keuken kenmerkt zich door hartig-zoete en zoet-zure smaken met lekker veel pit van bijvoorbeeld zwarte of lange peper en komijn. Dé smaakmaker uit de Romeinse keuken is garum, gefermenteerde vissaus. Het gaat in ruim 75% van de recepten uit het enige bewaarde kookboek uit de oudheid. Dat levert combinaties op waar wij tegenwoordig onze wenkbrauwen bij fronsen, zoals bij dit perenpuddinkje met vissaus. Het is echter een ware smaaksensatie! Lees maar eens mee wat het Romeinse kookboek van Apicius er over zegt.

Patina van peren: haal de klokhuizen uit de peren en kook ze, maal ze fijn met peper, komijn, honing, passum, garum en een beetje olie. Voeg eieren toe om een patina te maken, bestrooi met peper en dien op.

Romeinse perenpuddinkjes

Het is een recept voor een pudding die gebonden wordt met ei. In het online Romeinse kookcollege Een kijkje in de Romeinse keuken laat ik je in een kookvideo stap voor stap zien hoe je deze heerlijke puddinkjes maakt en vind je het recept. Het perentoetje vormt in het kookcollege het dessert van een heerlijk Romeins menu.