Romeinse perenpuddinkjes

Mus met peer Villa Oplonti

Deze Romeinse perenpuddinkjes ontwikkelde ik voor de kwartfinales van de Van Alle Tijden Quiz van Andere Tijden. Ik maakte vier historische vragen over voedsel voor de quiz en kleedde dat aan met historische gerechten. Tijdens het koken werden de gerechten vastgelegd op film, zodat jij er nu ook van kunt genieten.

Peren met garum

De Romeinse keuken kenmerkt zich door hartig-zoete en zoet-zure smaken met lekker veel pit van bijvoorbeeld zwarte peper en komijn. Dé smaakmaker uit de Romeinse keuken is garum, gefermenteerde vissaus. Het gaat in ruim 75% van de recepten uit het enige bewaarde kookboekje uit de oudheid. Dat levert combinaties op waar wij tegenwoordig onze wenkbrauwen bij fronsen, zoals bij dit perenpuddinkje met vissaus. Een ware smaaksensatie!

Apicius schrijft:

Patina van peren. Peren, gekookt en van klokhuizen ontdaan, maal je fijn met peper, komijn, honing, zoete wijn, garum, een beetje olie. Doe er eieren bij en maak het tot een schotel, bestrooi met peper en dien op.

Benodigdheden

(4 personen)
4 grote of 5 middelgrote stoofperen
200 ml zoete wijn (dessertwijn)
2 eetlepels honing
1 eetlepel garum (vissaus)
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel lange peper, gemalen
1 theelepel komijnpoeder
3 eieren

Bereiding

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Doe de perenstukjes in een pannetje en voeg de wijn en honing toe. Breng aan de kook en laat koken tot de perenstukjes zacht zijn. Laat iets afkoelen en pureer het mengsel met de staafmixer.

Roer er de garum, olijfolie, peper en komijn doorheen. Roer de eieren los in een kommetje en voeg deze als laatste toe. Roer dit door elkaar totdat je een glad mengsel hebt. Giet dit in kleine ovenschaaltjes en bak de puddinkjes circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bestrooi voor serveren met zwarte peper en dien warm op.

Tip! Kook wat stoofpeertjes in wijn met een beetje honing halfgaar en zet in ieder puddinkje een peertje voordat ze de oven in gaan.