Siroop van magnolia

Magnoliasiroop

Voor mij begint de lente altijd wanneer ik al die prachtige magnoliabomen in bloei zie staan. Sinds een aantal jaren maak ik siroop van magnolia. De smaak is echt verrukkelijk en neigt naar gember. Dit is het moment om magnoliasiroop te maken, want ze staan volop in bloei.

Magnoliasiroop

In een straat hier om de hoek staat een magnoliaboom in een stadstuinperkje. Ik loop of fiets er dagelijks langs en geniet intens van de heerlijke geur die hij verspreidt. Een paar jaar geleden vroeg ik me af of hij net zo lekker zou smaken als dat hij ruikt. Magnolia bleek eetbaar, dus dan is er maar één manier om daar achter te komen: proberen.

Magnoliaboom
Magnoliaboom

Sindsdien is het een jaarlijkse traditie: magnoliasiroop maken. Het is erg simpel en je hebt een bijzondere drank waar je goede sier mee maakt bij vrienden en familie. Het is bovendien lang houdbaar, dus je kunt er nog maanden van genieten. Hoewel dat bij ons meestal niet lukt, té lekker!

Siropen in de geschiedenis

De oudste recepten voor siropen staan in kookboeken uit de zestiende eeuw. Suiker, bereid uit suikerriet, was dé smaakmaker en een geliefd ingrediënt bij de elite. Destijds was het een prijzig product, dus de gewone man had het nakijken. Siropen werden met een grote verscheidenheid aan smaakmakers gemaakt: bloemen, kruiden, fruit, citrusvruchten en zelfs specerijen. Je vindt recepten in kookboeken, bakboekjes en boekjes met recepten voor de inmaak. En soms ook aanwijzingen op schilderijen.

Keukenscène door John S.C. Schaak, ca 1765
Keukenscène door John S.C. Schaak, circa 1765

Kijk maar eens goed naar de voorraadkast, links op dit schilderij. Naast de worsten, geconserveerd vlees, geplukte vogel en pastei liggen de sinaasappelen, citroenen en augurken al klaar om ingemaakt te worden. Duidelijk een kast met ingrediënten en gerechten die inmaken en bewaren aanduiden. Middenin staat een bord vol oranjebloesems, de bloesem van de sinaasappelboom , ongetwijfeld om ook te gaan bewerken tot conserven. Er werd oranjebloesemwater van gemaakt. Hieronder een uitsnede om het beter te kunnen zien.

Detail keukenscène door John S.C. Schaak, ca 1765
Detail keukenscène door John S.C. Schaak, circa 1765

Siroop van magnolia gebruiken

Van magnoliasiroop kun je heerlijke drankjes maken. Doe een scheutje siroop in een glas en voeg er bubbelwater aan toe voor een lekker bruisend drankje. Voeg eventueel een klein schijfje verse gember toe als je dat lekker vindt. Het combineert erg goed. Voor een feestelijke borrel leng je de magnoliasiroop aan met prosecco of een andere bubbelwijn. Schijfje gember en een vers magnoliablaadje erin en je hebt een chique aperitief.

Een scheutje over ijs, in yoghurt of kwark geeft een verrassende smaak aan je ontbijt of dessert. Je kunt er zelfs mee koken en bakken. Doe een scheut in cakebeslag, pannenkoekenbeslag of glazuur voor koekjes. Gebruik een paar eetlepels wanneer je slagroom, créme voor taartvulling, jam of zoete broodjes maakt. En zelfs in de hartige keuken blijkt het heel smakelijk te zijn. Ik gebruikte het al in een Indonesische gembersaus, in stoofvocht van vis en een tajine van kip met zuidvruchten. Multifunctioneel dus! Geniet er van!

Magnolia
Magnolia

Magnoliasiroop maken

Benodigdheden
1 kilo suiker
1 liter water
6 magnoliabloemen

Bereiding
Doe de suiker en het water in een pan en breng aan de kook. Kook 10 minuten op zacht vuur. Laat de siroop iets afkoelen. Een goed moment om de bloemen te plukken. Pluk ze het liefst vroeg in de ochtend. Kies bloemen die iets open zijn, dus niet helemaal open en ook niet in de knop. De iets open bloemen hebben de meeste smaak. Gebruik ze zo snel mogelijk na het plukken. Ze verliezen direct geur en smaak!

Was de bloemen niet. Daar verliezen ze ook veel geur en smaak door. Controleer even of er geen beestjes in zitten en anders schud je die er uit. Doe de bloemen in de iets afgekoelde siroop en dompel ze goed onder. Dek af en laat een nacht trekken.

Voor direct gebruik: zeef de siroop de volgende dag en doe in een schone fles. Bewaar in de koelkast.

Om te bewaren: steriliseer een fles. Zeef de siroop en breng in een schone pan aan de kook. Giet de hete siroop in de schone fles en draai direct dicht. Dit kun je buiten de koelkast bewaren. Wel een jaar lang.

Dame met glas
Dame met glas