Slow Food in de Gouden Eeuw

Clara Peeters, Stilleven met kaas en boter uit het Mauritshuis, Den Haag

In het Mauritshuis in Den Haag start volgende week de tentoonstelling Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw. De expositie toont de ontwikkeling van het vroege maaltijdstilleven in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Ik geef er lezingen over eten in de Gouden Eeuw. Voor Historisch Nieuwsblad maakte ik een beeldessay bij de tentoonstelling.

Bekijk hier het beeldessay Slow Food dat ik maakte voor Historisch Nieuwsblad.

Slow Food

Aanleiding voor de tentoonstelling Slow Food is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven (zie hierboven). Clara Peeters is een van mijn grote favorieten. Vorig jaar had zij solo exposities in het Rockoxhuis in Antwerpen het Prado in Madrid. Zij was een pionier op het gebied van het stilleven en was daar zeer bedreven in. Eten lijkt bijna echt, tastbaar, op haar schilderijen. Naast dit bijzondere werk zijn in Den Haag topstukken te zien van Osias Beert, Floris van Dijck en Nicolas Gillis.

De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven of noten. Tussen de objecten zien we vaak fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein, weergegeven tot in het kleinste detail.

Stilleven met kazen, Floris Claez. van Dijk, ca. 1615
Stilleven met kazen, Floris Claez. van Dijk, ca. 1615