Slow Food in de Gouden Eeuw

Clara Peeters_Mauritshuis

In het Mauritshuis in Den Haag start volgende week de tentoonstelling Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw. De expositie toont de ontwikkeling van het vroege maaltijdstilleven in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Op 18 maart geef ik er een lezing over eten in de Gouden Eeuw. Voor Historisch Nieuwsblad maakte ik een beeldessay bij de tentoonstelling en organiseer ik een kookworkshop Gouden Eeuw speciaal voor hun lezers.

Slow Food

Aanleiding voor de tentoonstelling Slow Food is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven. Clara Peeters is een van mijn grote favorieten. Vorig jaar had zij solo exposities in het Rockoxhuis in Antwerpen het Prado in Madrid. Zij was een pionier op het gebied van het stilleven en was daar zeer bedreven in. Eten lijkt bijna echt, tastbaar, op haar schilderijen. Naast dit bijzondere werk zijn in Den Haag topstukken te zien van Osias Beert, Floris van Dijck en Nicolas Gillis.

De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven of noten. Tussen de objecten zien we vaak fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein, weergegeven tot in het kleinste detail.

Pieter-Claesz_Rijksmuseum_Kookworkshop-Kerst
Pieter-Claesz_Rijksmuseum_Kookworkshop-Kerst

Lezing eten in de Gouden Eeuw

Op 18 maart geef ik een belevenislezing met proeverij in het Mauritshuis tijdens een van de vier mini-foodfestivals bij de expositie Slow Food. Naast een verhaal over de keuken van de Gouden Eeuw ga ik in op het thema van die dag: Kaas & Brood, veelvuldig afgebeeld op de prachtige stillevens. Natuurlijk laat ik ook wat proeven. Daarbij blijven we bij het thema en duiken we tevens met onze neus in enkele bijzondere ingrediënten uit de 17e eeuw.

Stilleven met kazen, Floris Claez. van Dijk, ca. 1615
Stilleven met kazen, Floris Claez. van Dijk, ca. 1615

Beeldessay Slow Food

Bekijk hier het beeldessay Slow Food dat ik maakte voor Historisch Nieuwsblad. Je vindt het in het maartnummer 2017, samen met veel andere interessante artikelen. Dus snel naar de winkel of neem een abonnement.