Aan tafel bij Maria van Gelre

Gebedenboek Maria van Gelre

In Museum Het Valkhof is tot en met 6 januari 2019 de bijzondere tentoonstelling Ik, Maria van Gelre te zien. De expositie vertelt het levensverhaal van een moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin die tegenwoordig, onterecht, weinig bekendheid geniet. In het museum volg je haar boeiende levensreis aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden en uiteraard haar prachtige gebedenboek. Wij verzorgen op 15 december samen met het museum de Museumavond: Aan tafel bij de hertogin.

Aan tafel bij Maria van Gelre

Tijdens het uitgebreide onderzoek dat gastconservator van de tentoonstelling en hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Johan Oosterman deed naar Maria van Gelre stuitte hij keer op keer op mooie verhalen en bijzondere documenten die iets door lieten schemeren over het reilen en zeilen aan tafel en in de keuken aan het hof van Maria van Gelre. Veel van deze informatie wordt vertaald naar boeiende activiteiten en proeverijen tijdens de Museumavond op 15 december. Een team van culinair historici, een foodarcheoloog en enthousiaste deskundigen laten je zien, proeven en ervaren over voedsel, drank en eetgewoonten aan het hof van de hertogin.

Bekijk hier een foto-impressie van de avond.

Aan tafel bij Maria van Gelre
Aan tafel bij Maria van Gelre

Programma

Aan de hand van enkele thema’s met aanknopingspunten uit het leven van Maria van Gelre kun je het volgende verwachten:

  • Zoet & Spicy: demonstratie van suiker, suikerwaar, gekonfijte ingrediënten en specerijen
  • Hartig: demonstratie middeleeuwse pronkgerechten. O.a. pasteien met vogels erop!
  • Kookboeken & Keukenboeken: presentatie over middeleeuwse kookboeken en keukenboeken met proeverij van een middeleeuws hapje.
  • Conserveren: demonstratie conserveertechnieken en gerechten uit middeleeuwen
  • Dranken: demonstratie van dranken in de middeleeuwen met proeverij van middeleeuwse wijnen
  • Middeleeuws kruidenrijk: demonstratie kruiden uit de middeleeuwen met samenstelling van een kruidenmix naar jouw persoonlijke gezondheistoestand
  • Tafeletiquette: demonstratie tafeletiquette in middeleeuwen
  • Foodarcheologie: demonstratie van foodvondsten uit de middeleeuwen, handjes uit de mouwen!
Pronkpastei-zwaan-en-fazant eet!verleden
Pronkpastei-zwaan-en-fazant eet!verleden