Citroentaart uit De verstandige kock

citroentaart-verstandige-kock-kock

Onlangs kwam ik in het bezit van een exemplaar van hét Nederlandse kookboek uit de 17e eeuw De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster (1683). Het geeft een prachtig beeld van wat er in de 17e eeuw in de keukens van welgestelden gebraden, gestoofd, gebakken, gekonfijt en gekookt werd. Ingrediënten uit het seizoen, van kop tot staart, langzaam gegaard, geen verspilling en zelf gekweekt. Herkenbaar?

Citroentaart uit de verstandige kok
Citroentaart uit de verstandige kok

Dit heerlijke citroentaartje lijkt me ideaal om mijn verjaardag dit jaar mee te vieren. Het recept is wat gemoderniseerd, aangezien de dikke brei van alleen citroenschil, appels, eidooiers, broodkruim, boter en suiker, zoals het recept voorschrijft, onze magen wat minder zal behagen. Het recept heeft wat meer vocht nodig, dus voegen we ook wat eiwit en het sap van de citroenen toe. Bakken met broodkruim geeft misschien niet zo’n mooi glad oppervlak aan je taart, maar het zorgt wel voor een heerlijke luchtige structuur!

Benodigdheden
Voor de bodem
250 gram bloem
2 eetlepels suiker
100 gram koude boter
snufje zout
1 eidooier
2 à 3 eetlepels koud water

Voor de vulling
4 citroenen
3 eidooiers
3 eieren
150 gram suiker
50 gram boter
25 gram broodkruim
4 appels (liefst goudrenetten)

Bereiding
Bodem
Hak de boter in kleine stukjes. Doe bloem, suiker, boter en zout in een kom en kneed tot een kruimelig deeg. Klop de eidooiers los met het water en voeg het toe. Kneed er nu een bal deeg van. Voeg wat water toe als het te droog is. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven plank. Vet een taartvorm in met olie en bekleed deze met het deeg. Doe er een bakpapiertje in en strooi er een blindbakvulling in. Bak de taartbodem 20 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven. Haal de vulling en het bakpapier er uit en zet de bodem terug in de oven. Bak nog circa 5 minuten, totdat de bodem droog is.

Vulling
Rasp de citroenen en pers ze uit. Doe rasp en sap in een pannetje met dikke bodem. Voeg de eidooiers, eieren, suiker en boter toe en breng rustig aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren met een garde tot het een dikke vla wordt. Voeg dan het broodkruim toe en laat nog een minuutje pruttelen.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in dunne partjes. Schik de partjes op je taartbodem en schep de citroenvla er overheen. Bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.