Eetbare archeologische vondst

Kruiken met graten en botjes, Kops Plateau, Museum Het Valkhof

In Museum Het Valkhof in Nijmegen staat een pot uit de Romeinse oudheid met graten van makrelen. De pot werd gevonden op het Kops Plateau, waar eens een groot Romeins legerkamp lag. De pot én inhoud zijn afkomstig uit Zuid-Spanje, zo getuigt de makreelsoort, die alleen in de Middellandse Zee zwom. Toch fascinerend dat 2000 jaar geleden al potten met ingemaakte vis over zo’n afstand vervoerd werden.

Makreelhapje

Helaas was de inhoud bedorven bij aankomst in Nijmegen. De pot met complete inhoud is weggegooid en circa 2000 jaar later opgegraven. Pech voor de militairen die smachtten naar een hapje beschaving (stel ik me zo voor), mooi voor ons, want wat een informatie geeft zo’n vondst! Ik vroeg me af of je van de inhoud wat Romeins lekkers zou kunnen maken, dus ik dook het kookboek van Apicius in en creëerde dit hapje dat vele malen hoge ogen gooide tijdens kookworkshops en bij proeverijen.

Romeins makreelhapje
Romeins makreelhapje

Recept voor Romeinse makreeltapenade

Benodigdheden
1 gerookte makreel
2 eetlepels amandelen
4 takjes munt
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel zwarte of lange peper
2 eetlepels honing
1 eetlepel