Als foodhistorica kijk ik niet alleen in kookboeken, maar zeker zoveel naar beeldende kunst. Foodfreco’s en -mozaïeken uit de oudheid zijn waardevolle bronnen om een beeld te vormen van wat en hoe er gegeten werd. Hoe zag fruit, brood of taart er 2000 jaar geleden uit? Hoe ging dat aanliggen eigenlijk? Op welke vissoorten werd gevist? Hoe werd wijn gekoeld? De vele, vaak prachtige, afbeeldingen geven bijzonder veel informatie. In Rome bezocht ik onlangs een van mijn favoriete musea, het Palazzo Massimo alle Terme, om me te verlekkeren aan antieke fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken van topkwaliteit.
Villa di Livia
In het Palazzo Massimo bevindt zich, in mijn ogen, de mooiste kamer ter wereld: de tuinkamer uit de villa van Livia Drusilla, vrouw van keizer Augustus. Het is een unieke beleving om in het museum de kamer binnen te stappen met vier muren compleet beschilderd met fresco. Bomen, struiken en bloemen in prachtige groen- en blauwtinten fonkelen om je heen, je weet niet waar je moet kijken. Ik word daar heel stil van. Als je nogmaals kijkt zie je dat de bomen behangen zijn met kweeperen en granaatappels, er overal vogeltjes vliegen en de kamer omgeven is met tuinhekjes waar zelfs het onkruid tussenuit piept. Deze fresco’s sieren dan ook niet voor niets een muur van mijn historisch kookatelier.
Een kleine greep uit al het moois wat je er kunt bekijken. Op je lijst voor je volgende bezoek aan Rome dus! Veel kijkplezier!
Meer foodfresco’s en -mozaïeken
Het museum heeft nog veel meer te bieden natuurlijk.