Hoe bol je een brood op?

Brood opbollen, Gebedenboek Katharina van Kleef, Morgan Library

Voor het maken van mooi gevormde broden is het handig als je de techniek van het opbollen van brood onder de knie krijgt. Het is niet moeilijk, maar het vergt wat oefening voor als je zelf brood wilt bakken. Als je brood en broodjes kunt opbollen of oppunten zul je zien dat je zuurdesembrood of gistbrood mooier wordt. Om de broden uit mijn online Historische Bakcursus en mijn Historisch Bakboek Brood tot een succes te maken, hebben we een video gemaakt waarin ik laat zien hoe je deeg opbolt of oppunt. De tips & trucs uit deze video zijn handig wanneer je de historische broden uit de bakcursus of mijn kookboek gaat bakken, maar zijn uiteraard ook toepasbaar op andere broden.

Deze video is onderdeel van een serie video’s met praktische informatie over het werken met deeg en het bereiden van brood. Je vindt ze allemaal in mijn Historische Bakcursus en enkele op mijn Youtube-kanaal.

Deeg opbollen

Brood opbollen of oppunten betekent dat deeg op spanning wordt gebracht, oftewel strak wordt opgerold tot een bol of puntige bol. Opbollen bevordert de structuur van het brood. Bekijk de instructievideo over opbollen en oppunten hieronder.