Hoe kneed je een brood?

Bakker, Jan Luyken, 1694, Rijksmusem

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld hoe je een brood nu eigenlijk moet kneden. Een goede vraag, want deeg kneden is een belangrijk onderdeel in het maken van een mooi zuurdesembrood of gistbrood. Om de broden uit mijn online Historische Bakcursus en mijn Historisch Bakboek Brood tot een succes te maken, hebben we een video gemaakt waarin ik laat zien hoe je deeg kunt kneden. De tips & trucs uit deze video zijn handig wanneer je de historische broden uit de bakcursus of mijn kookboek gaat bakken, maar zijn uiteraard ook toepasbaar op andere broden.

Deze video is onderdeel van een serie video’s met praktische informatie over het werken met deeg en het bereiden van brood. Je vindt ze allemaal in een gratis online kookcollege op eet!verleden Academie, dat speciaal voor mijn Historisch Bakboek is gemaakt. Ook zijn ze allemaal te bekijken via mijn Youtube-kanaal en natuurlijk zijn ze opgenomen in de online Historische Bakcursus.

Deeg kneden

Kneden is belangrijk om lucht aan het deeg toe te voegen en glutenstrengen te vormen. Kneden kan met de hand of met een machine. Dat duurt circa 10 á 15 minuten. Wanneer het deeg goed gekneed is, moet er een VLIESJE getrokken kunnen worden met het deeg. Maar dat gaat helaas niet met alle meelsoorten even goed. Bekijk hieronder de instructievideo over deeg kneden en stroop je mouwen alvast op!