Hoe kneed je een brood?

Hoe kneed je een brood

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld ‘hoe kneed je een brood?’. Een goede vraag, want deeg kneden is een belangrijk onderdeel in het maken van een mooi zuurdesembrood of gistbrood. Om de broden uit mijn online Historische Bakcursus en mijn Historisch Bakboek Brood tot een succes te maken, hebben we een video gemaakt waarin ik laat zien hoe je brood kunt kneden. De tips & trucs uit deze video zijn handig wanneer je de historische broden uit de bakcursus of mijn kookboek gaat bakken, maar zijn uiteraard ook toepasbaar op andere broden.

Deze video is onderdeel van een serie video’s met praktische informatie over het werken met deeg en het bereiden van brood. Je vindt ze allemaal in mijn Historische Bakcursus en op mijn Youtube-kanaal.

Deeg kneden

Kneden is belangrijk om lucht aan het deeg toe te voegen en glutenstrengen te vormen. Kneden kan met de hand of met een machine. Dat duurt circa 10 á 15 minuten. Wanneer het deeg goed gekneed is, moet er een VLIESJE getrokken kunnen worden met het deeg. Maar dat gaat helaas niet met alle meelsoorten even goed. Bekijk hieronder de instructievideo over deeg kneden en stroop je mouwen alvast op!