Eton Mess: het rommelige toetje uit Engeland

Geschiedenis van Eton Mess

Eton Mess is misschien wel het rommeligste toetje uit de Engelse geschiedenis. Het uiterlijk van door elkaar gehusselde aardbeien, meringue en slagroom zegt echter niets over de smaak: Eton Mess is verrukkelijk. Bovendien is het makkelijk te maken en een perfect dessert voor de zomer.

Eton Mess & Eton college

Waar de Eton Mess werd uitgevonden, is een mysterie. Wat zeker is, is dat het tegenwoordig een klassiek Engels toetje is dat nog steeds ieder jaar gegeten wordt bij de cricketwedstrijd tussen de middelbare jongensscholen Eton College en Harrow School. De naam van het toetje verwijst dan ook naar Eton College. Het traditionele toetje bestaat uit gebroken schuim of meringues, aardbeien en slagroom.

Eton College is een van de meest bekende colleges in Engeland. De school heet officieel King’s College of Our Lady of Eton besides Wyndsor en ligt bij Windsor, Berkshire. De school werd gesticht in 1440 door koning Hendrik VI van Engeland (1421-1471). Hendrik’s doel met de school was gratis educatie voor zeventig arme studenten, zodat ze een betere kans zouden krijgen in de maatschappij. Dit staat erg in contrast met het huidige beleid, want tegenwoordig betaal je ruim 31,000 pond per jaar om er onderwijs te krijgen Er zaten veel bekende Britten op Eton, zoals acteur Christopher Lee, huidige prime minister Boris Johnson en prins William. Ook Karl Marx en Georg Orwell hadden er onderwijs. De ‘happy few’ van Eton, gingen vaak naar de meest vooraanstaande universiteiten in Engeland, zoals de universiteiten van Oxford en Cambridge.

De geschiedenis van Eton Mess

Er zijn veel verhalen over het ontstaan van Eton Mess. Tijdens een cricketwedstrijd tussen Eton College en Harrow School in de jaren twintig van de vorige eeuw, zou een hond op een aardbeienpavlova zijn gaan zitten. De pavlova lag in duigen. De Eton boys zouden de pavlova met gras en al van de grond geschraapt hebben en smakelijk hebben verorberd. Hoe leuk het verhaal met de hond ook klinkt, er is een oudere vermelding van Eton Mess. Dertig jaar eerder, in 1893, wordt het dessert genoemd in een verslag van historicus Arthur Beavan. Hij noemt het daar ‘Eton Mess aux Fraises’. Het werk beschrijft een tuinfeest dat werd gehouden ter ere van het aanstaande huwelijk van prins George, de hertog van York, en zijn bruid prinses May van Teck. Prins George is de vader van de huidige koningin Elizabeth II. Ook koningin Victoria was aanwezig op het tuinfeest en zal ongetwijfeld genoten hebben van het dessert, gezien haar reputatie als lekkerbek.

Still-Life-of-Strawberries-and-Cream,-John-F-Francis,-ca-1880,-privécollectie

What a mess

Het is niet zeker of Eton Mess een voorloper heeft. Hoewel aardbeien met room al in de achttiende eeuw een combinatie was. Er zijn wel heel veel verschillende versies te vinden in Engeland. Een toetje dat lijkt op Eton Mess heet ‘Lancing Mess’, wat gemaakt wordt met bananen in plaats van aardbeien. Deze komt van Lancing College in Essex. Je hebt ook nog de ‘Clare College Mush’, van Clare College, Cambridge University. Deze versie is ook gemaakt met aardbeien en sommigen willen geloven dat dit de originele versie is van de Eton Mess.

Waar de ‘Mess’ in de naam vandaan komt is nooit helemaal duidelijk geworden. Er zijn meerdere verklaringen waarom het een ‘mess’ is. De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat het toetje zelf een rommeltje is. Alle ingrediënten worden gewoon lekker door elkaar gehusseld en geserveerd, zonder nette opmaak. Wat het overigens niet alleen tot een erg makkelijk toetje maakt, maar er eigenlijk ook wel weer aantrekkelijk uitziet voor op instagram. Het zou ook afgeleid kunnen zijn van het Latijnse woord ‘missum’ wat verwijst naar een portie eten. Een ‘mess’ kan ook verwijzen naar een groep mensen die samenkomt en een maaltijd deelt, zoals een groep soldaten die samen uit een pot eet.

Recept voor Eton Mess

In 2013 is de grootste Eton Mess ooit gemaakt in Soho Square, London, waarvoor maar liefst 50 kilo aardbeien, frambozen en bosbessen werden gebruikt en 2000 mensen van aten. Voor onze versie van de Eton Mess houden we het bescheiden. Want tja, waar komen tegenwoordig nog 2000 mensen bij elkaar? (Dit bericht is geschreven in coronatijd.) Toch is het aan te raden om wat meer te maken van dit heerlijke toetje van aardbeien, slagroom en meringues, want het is razend snel op!

Wil je zelf meringue maken? Kijk dan even in dit blog en lees meteen over de geschiedenis van de meringue.

geschiedenis van de meringue

Benodigdheden
1 doosje aardbeien
65 gram meringues
250 ml slagroom
2 el kristalsuiker

Bereiding
Maak de aardbeien schoon. Was ze en verwijder de kroontjes. Snijd ze daarna in kleinere stukken.

Verbrokkel de meringues, ook in kleinere stukken.

Voeg de suiker toe aan de slagroom en klop deze lobbig, dus net niet zo stijf als je waarschijnlijk normaal zou doen.

Schik de onderdelen afwisselend in een mooi glas of dessertschaaltje. Et voilà! Genieten maar.

Belangrijke tip: Maak de onderdelen in aparte kommen klaar en laat de Eton Mess niet te lang staan. Door het vocht van de slagroom en de aardbeien worden de meringues zacht. Maak het toetje dus op vlak voor je het serveert.

Het artikel, recept en de receptfoto’s zijn gemaakt door oud stagiaire en gastblogger Lorin Posthumus. Eerder schreef Lorin onder andere al over Eccles cakes en hot cross buns.

Eton-Mess,-makkelijk-zomers-toetje