Kijkje in de Romeinse keuken – online kookcollege

Roman fresco with banquet scene inside the House of Chaste

Trots presenteer ik je het online kookcollege Kijkje in de Romeinse keuken. Het is de eerste in een reeks beknopte online historische kookcursussen over de geschiedenis van eten en drinken. Dit Historisch Kookcollege laat je kennis maken met de verrassende en smakelijke Romeinse keuken. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, historisch beeldmateriaal en heerlijke recepten leer je over de Romeinse eetcultuur, het menu en ingrediënten in de oudheid en de mooie smaakmakers en smaakcombinaties die onterecht vergeten zijn.

Historische Kookworkshops

Naast de uitgebreide online historische kookcursussen op eet!verleden Academie werk ik aan een reeks inspirerende kookworkshops. De workshops bieden een combinatie van een historisch menu met achtergrondinformatie in de vorm van artikelen en kunsthistorisch materiaal. Het zijn als het ware kleine historische kookcursussen die in een dag te volgen en koken zijn. Alle gerechten uit het menu worden stap voor stap uitgelegd en gekookt in kookvideo’s waarbij ik uiteraard het historische verhaal vertel en leuke weetjes deel.

Romeins Kookcollege

De Romeinse keuken is verrassend van smaak en heeft heerlijke gerechten die niet misstaan op onze hedendaagse tafel. In het Romeins Kookcollege laat ik je zien hoe inspirerend de Romeinse keuken is voor onze tafel van nu. Het college combineert een aantal rijk geïllustreerde artikelen met achtergrondinformatie over de Romeinse keuken met vier recepten en kookvideo’s die samen een mooi Romeins diner vormen. De cursus start met een artikel over de Romeinse eetcultuur en vervolgt met artikelen over het Romeins menu en Romeinse smaak. Daarna volgen vier lessen met gerechten. Per gerecht vind je achtergrondinformatie, de brontekst en het uitgewerkte recept met kookvideo en een downloadbare PDF. De cursus telt in totaal negen lessen waarin je onder andere leert over de keuken, kookgerei, koks, kookboek, recepten, eetgewoonten, ingrediënten, smaakmakers en smaken in de Romeinse tijd. Bekijk de opzet van het college hier.

Romeins menu

Ik heb een heerlijk Romeins menu voor je samengesteld waarmee je goed kennis kunt maken met de Romeinse keuken en dat toegankelijk is. We bereiden visballetjes in komijnsaus, een heerlijk kipgerecht met kruidige saus, een bijgerecht met komkommer en een dessert met peer. Ik neem je in kookvideo’s stap voor stap mee in de bereiding van de vier gerechten in het menu, terwijl ik je van alles vertel over de Romeinse keuken. Alle tips en weetjes zorgen ervoor dat jij in een handomdraai verrukkelijke Romeinse gerechten op tafel zet. Een echte culinair historische reis dus.

Begeleiding

Ik neem je graag mee op smaakavontuur naar de Romeinse keuken van 2000 jaar geleden. Inmiddels kook ik al ruim 20 jaar uit het Romeinse kookboek van Apicius en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Die Romeinse gerechten en smaken zijn heel bijzonder en ik vind het ongelofelijk zonde dat de kook- en smaakkennis uit die periode verloren zijn gegaan. Met dit college geef ik je een kijkje in de Romeinse keuken en laat ik je genieten van een paar gerechten uit de oudheid die ik erg graag kook.

Romeinse ingrediënten

Om het makkelijk te maken om je boodschappenlijst voor het kookcollege compleet te krijgen kun je het kookcollege combineren met het Romeins Kookpakket of de Romeinse Starterkit, met daarin lastiger verkrijgbare typisch Romeinse ingrediënten. Met de starterkit plus de supermarkt kun je het hele menu koken. Natuurlijk zijn die producten ook los in onze webwinkel verkrijgbaar.

Romeins Kookpakket nieuw
Romeins Kookpakket