Koken met bloembollen

Koken met bloembollen

Vandaag lanceer ik het nieuwe online historisch kookcollege Koken met bloembollen. Ik kook al ruim 15 jaar met bloembollen en wilde hier heel graag meer aandacht aan geven. Het eten van bloembollen heeft namelijk een boeiende geschiedenis. In dit nieuwe vlotte kookcollege maak je kennis met het bereiden en eten van bloembollen en tulpenbollen in de geschiedenis.

Bloembollen eten

Bloembollen eten klinkt ons tegenwoordig vreemd in de oren. We denken meestal aan de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tulpen- en dahliabol dienden destijds als noodvoeding, samen met de suikerbiet. In een andere periode van de geschiedenis, in andere omstandigheden, was het eten van bloembollen juist chique en werden de knolletjes als delicatesse gezien. Een vreemd contrast, dat niet alleen bloembollen, maar ook andere ingrediënten in de loop van de historie is overkomen. De bloembol is tegenwoordig ook weer hip als ingrediënt. Een aantal chefs met Michelinsterren kookt weer met tulpenbollen, zoals De Librije in Zwolle en De Nieuwe Winkel in Nijmegen.

Koken met bloembollen

In dit kookcollege neem ik je mee in de geschiedenis van het eten van bloembollen. We reizen naar de Romeinse oudheid en nemen een kijkje in de Tweede Wereldoorlog. Ook zul je ontdekken dat er regio’s zijn waar de bloembol in 2000 jaar tijd nooit is verdwenen van het menu! In een uitgebreide video vertel ik verhalen over deze historie en bereid ik enkele historische gerechten. Deze en een aantal andere gerechten vind je stap voor stap uitgewerkt in diverse lessen.

Tulpenbollen_oorlogsvoedsel

Recepten voor bloembollen

Uit de oudheid stammen een paar heerlijke gerechten met bloembollen. De tulp kende de Romeinen nog niet, maar de kuifhyacinth, lelie en zee-ui wisten ze met diverse smaakmakers tot verrassende recepten te maken. In de Tweede Wereldoorlog was dit uiteraard heel andere koek. Daar was het eten van tulpenbollen puur noodzaak. Bovendien was er nauwelijks iets voorhanden om er smaak aan te geven. Toch zul je in dit college zien dat mensen heel creatief waren en er het beste van maakten. De cursus bevat verschillende gedigitaliseerde receptenfolders met recepten voor bloembollen. Veel van deze recepten zijn met een eigentijdse twist eigenlijk heel smakelijke gerechten. De tulpenbol en andere bloembollen zijn dan ook een vergeten groente met een bijzondere smaak.

Recept voor tulpenbolkoekjes uit WOII, 1945
Recept voor tulpenbolkoekjes uit WOII, 1945

Kookboek Koken met bloembollen

De recepten uit het kookcollege zijn verzameld in een digitaal boek. Het biedt recepten uit de oudheid en Tweede Wereldoorlog, maar ook laat ik je kennis maken met enkele moderne gerechten waarin de bloembol heerlijk is. Zo lees je over bloembollen met kaas en sesam, stamppot van bloembollen en tulpenbolbeignets. Ook geef ik je recepten voor het inmaken van bloembollen, zoals op zoetzuur en gefermenteerde bloembollen. Het e-book kun je in de cursus gratis downloaden.

Ik hoop je met dit college te inspireren om de bloembol weer als groente te zien en hem eens op tafel te zetten als hip hapje, net als chefs met Michelinsterren tegenwoordig doen. Bekijk het historisch kookcollege Koken met bloembollen hier.

Spotprent op de tulpenhandel, naar Cornelis Danckerts, 1637, Rijksmuseum
Spotprent op de tulpenhandel, naar Cornelis Danckerts, 1637, Rijksmuseum