De afgelopen weken was ik in Italië voor een heerlijke vakantie en om lekker te koken in Italië. Ik vind het heerlijk om er naar lokale markten te gaan en met al die geweldige producten te koken. Dat hoort er natuurlijk ook bij tijdens de Historische Kookreis in Toscane, waar ik nog wat voorbereidingen voor deed. Tijdens de kookreis gaan we naar de markt in Florence en de mooie lokale markt van Certaldo, waar de verse vis, heerlijke kazen, mooie olijven en kramen vol lokale groente en fruit afwisselen met kleding en huishoudelijke spullen. Een bijzonder ingrediënt dat je alleen op deze markt vindt is de certaldo ui, waar je in dit blog de geschiedenis over leest en een bijzondere ontdekking doet van deze ui verwerkt in een monument in het middeleeuwse stadje.
Rialto markt in Venetië
Onze reis bracht ons in Toscane, Ravenna en in Venetië, waar ik inmiddels ook ieder voorjaar een historische culinaire reis organiseer. In de waterrijke stad is er maar één plek waar je in de ochtend moet zijn en dat is de Rialto markt. Het is een groente- en vismarkt. In de omliggende winkels vul je je boodschappentas aan met kaas, kruidenierswaren en vlees. Een van de slagers verkoopt zelfs paardenvlees. De groenten op de markt komen voor een groot deel van het eiland Sant’Erasmo, ook wel het groente-eiland van Venetië genoemd. Daar groeit in dit vroege voorjaar al aardig wat, waaronder kleine paarse artisjokken, cime di rape, puntarelle en agretti, monniksbaard. De restaurants serveren de artisjokken als antipasto en de groenten als contorni. Cicchettibars toppen hun aperitiefhapjes af met een klein stronkje gekookte cime di rape of wat gebakken draden monniksbaard.
Na een bezoek aan de Rialto markt vind ik het heerlijk om even op het terras te gaan zitten en te kijken naar het reilen en zeilen op het Canal Grande. Naast de markt zitten een aantal bars met terras. Kies voor Naranzaria op de hoek. De naam van de bar verwijst naar de citrusmarkt die hier eens was. Ze serveren goede hapjes, prima gerechten en hebben aardig wat wijnen per glas. Ja hoor, de Venetianen zitten om 11 uur aan een glaasje wijn of een Spritz met een hapje erbij. Of strijk neer bij Bancogiro, dat zit in hetzelfde rijtje en heeft een even prachtig uitzicht op het kanaal. De locatie heeft een lange geschiedenis als bank, maar serveert tegenwoordig een andere rijkdom: volgens een local met wie ik samenwerk voor de Venetiëreis, hebben ze er een van de beste baccalà mantecato van de stad. Het is een crostini met een zalvige crème van baccalà (gezouten kabeljauw), olijfolie en melk. Hemels! Mocht het weer wat minder zijn, geen punt: binnen zit je er gezellig én prachtig onder de gewelven!
Koken in Italië
Ik vind het altijd lastig om een balans te vinden op reis, tussen koken en uit eten gaan. Koken in Italië is zo leuk en lekker met al die producten, maar ik wil ook proeven van wat chefs, koks en creatieve barbezitters met al dit moois doen. Het resultaat is dat ik de hele dag eet en veel te veel! Maar ja, weersta die vis maar eens, die zo vers is dat hij nog spartelt. En dan vindt de vismarkt ook nog eens plaats onder zo’n fantastische loggia, waar de kapitelen gevormd zijn in de vorm van vissen en vissenkoppen. Ik stel me voor dat marktbezoekers hier honderden jaren geleden ook al hun inkopen deden in een loggia. Voor mij persoonlijk is het vooral de groenten die me aantrekken. Ik bel dol op koken met groenten en ben altijd verrukt met wat ik in Italië op de markt vind.
Historisch koken in Italië
Ik ben een groot liefhebber van oude kunst en bezoek graag musea. Of het nu een museum met religieuze kunst is, zoals de Pinacoteca Nazionale in Siena in Toscane die ik weer eens bezocht, of het statige Ca’ Rezzonico in Venetië, ik kijk altijd met een culinair oog naar de schilderijen, fresco’s en mozaïeken die mijn pad kruisen. Ik doe de mooiste ontdekkingen en leer er veel van over bijzondere ingrediënten, tafelmanieren, de vorm van broden en pasteien en bijvoorbeeld kooktechnieken. Het geeft echt een aardig beeld en aanvullende informatie over historisch koken in Italië.
Hieronder nog een paar foto’s van mijn bezoek aan de Rialto markt en Ca’ Rezzonico. De schilderijen zijn van Pietro Longhi uit de achttiende eeuw. De groenten, vissen en schilderijen krijg ik meestal nog wel op de foto, maar als er een lekker hapje voor me neergezet wordt, is het maken van een foto vaak het laatste waar ik aan denk…..
De foto’s zijn mede gemaakt door Jeroen Savelkouls.