Kruidkoekjes uit de Tweede Wereldoorlog

Kruidkoekjes

De afgelopen weken hebben we weer op diverse plekken in Nederland belevenislezingen over eten in de Tweede Wereldoorlog gegeven. Het blijft een bijzonder verhaal met veel eyeopeners voor de bezoekers en gasten. Van deze smakelijke kruidkoekjes uit het oorlogskookboek Onze voeding in distributietijd uit 1941 zijn er honderden door mijn handen gegaan! Maar ze vielen zeer in de smaak en daarom hieronder het recept.

Zuivelschaarste

Deze koekjes zijn een mooi voorbeeld van de zuivelschaarste die optrad na het slachten van de veestapel, waar de Nederlandse overheid tot opriep. Boter, kaas, eieren en melk werden schaars. Bak maar eens iets feestelijks zonder boter en ei en met alleen de middelen die toen verkrijgbaar waren. Voor deze koekjes was slechts melk beschikbaar. De afwezigheid van boter en ei geeft deze koekjes hun bijzondere structuur. Bak je ze iets korter dan worden ze smeuïg zacht. Bak je ze iets langer dan heb je zachte koekjes met een krokant laagje. Probeer maar eens!

Wil je meer weten over de bijzondere ontwikkelingen in ons voedingspatroon tijdens de Tweede Wereldoorlog? En lezen, horen, ervaren en proeven hoe vindingrijk iedereen in de keuken was en hoe smakelijk de gerechten vaak waren? Volg dan het online kookcollege Kijkje in de keuken van de Tweede Wereldoorlog.

Recept voor kruidkoekjes

Benodigdheden
300 gram tarwebloem
150 gram donkerbruine basterdsuiker
50 gram walnoten
3 gram bakpoeder
8 gram specerijenmix naar keuze
150 ml volle melk

Bereiding
Maal de walnoten in een keukenmachine heel fijn. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, specerijenmix en gemalen walnoten in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de melk toe en kneed tot een deeg. Het deeg is vrij nat.

Je kunt er één grote kruidkoek van maken door het mengsel in een bakblik te storten. Doe er van tevoren dan wel bakpapier in. Het mengsel laat moeilijk los. Ook kun je er kleine koekjes van vormen. Maak je handen telkens een beetje nat om kleine balletjes te rollen, dat gaat makkelijker. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 20 minuten gaar.

Voor een eigentijdse twist: bestuif de koekjes even lekker met poedersuiker!