Kweepeerlikeur

kweepeerlikeur

Deze smakelijke kweepeerlikeur ontwikkelde ik voor de online Historische Kookcursus De keuken van de 18e eeuw. Het recept staat in een bijzonder receptenboek dat bewaard wordt op Kasteel Amerongen en dat ik al een tijdje aan het bestuderen ben. Er valt ook zoveel te ontdekken in dit kookboek. Nu de kweeperen in het seizoen zijn, is het een mooi moment om dit recept met je te delen.

Kookboek van Mevrouw Rosande

Op de voorkant van het receptenboek van Kasteel Amerongen staat met grote letters op de kaft Mevrouw Rosande geschreven. In het boek hebben meerdere handen recepten opgetekend. De meeste uit de achttiende eeuw, maar ook een paar uit de zeventiende eeuw. Er is een serie recepten in het Nederlands, maar de meesten zijn in het Frans geschreven. De recepten variëren van drankjes tot worst en van ragout tot een hele serie ijsrecepten. De brandevin de coin trok al snel mijn aandacht.

Brandewijn werd volop gebruikt in kookboeken in de 18e eeuw. Recepten voor koekjes, gebak en zelfs vrieoosch, oftewel brioche, bevatten regelmatig een ‘lepeltjen brandewijn’. De sterke drank vloeit pas echt rijkelijk in recepten voor drankjes. Ook de schrijfsters van het receptenboek van Mevrouw Rosande, wisten het vaatje met brandewijn goed te vinden.

Pour faire du brandevin de coin
Il faut raper les coins, puis les passant en tirer un stoop de suc(?) y mettre trois livres de succres, un once de bonne canelle en petit morceaux, faire bouillier le tout ensemble un demy quart heure, et apres l’avoir oste de dessus le feu. Verrer dedans un stoop du meilleur brandevin, et le bienmesler avec puis il faut ce mettre en bouteilles.

Proosten met kweelikeur van Mevrouw Rosande in de prachtige kasteelkeuken van Kasteel Amerongen
Proosten met kweelikeur van Mevrouw Rosande in de prachtige kasteelkeuken van Kasteel Amerongen

Recept voor kweepeerlikeur

Het is niet moeilijk om deze likeur te maken en je kunt hem bovendien lang bewaren. Geen reden dus om het niet eens te proberen.

Benodigdheden
3 kweeperen
300 gram rietsuiker
2 kaneelstokjes
1 liter brandewijn

Bereiding
Schil de kweeperen en verwijder de pitten. Rasp ze. Doe de geraspte kweepeer in een grote schone weckpot en voeg de suiker, kaneelstokjes en de brandewijn toe. Sluit de pot goed af. Schud de pot even goed, zodat de suiker wat oplost.

Zet de pot 2 á 3 maanden weg. Schud de pot regelmatig.

Zeef de likeur door een schone doek in schone flessen.

Vriendenrecept

Een ander recept met kweepeer, een kweepeerwijn, ontwikkelde ik recent voor de vrienden van eet!verleden. Wil jij ook iedere maand een smakelijk historisch recept in je mailbox ontvangen, mooie historische kookboeken en aantrekkelijke kortingen krijgen? Word dan ook vriend van eet!verleden en steun onderzoek naar de historische keuken.