Online Kookcursus: De Keuken van de 18e eeuw

De keuken, Willem Joseph Laquy (ca. 1760-71) Rijksmuseum Amsterdam

We lanceren vandaag een nieuwe online Historische Kookcursus op eet!verleden Academie over De Keuken van de 18e eeuw. Aan de hand van ruim 40 lessen vol artikelen, prachtig historisch beeldmateriaal, kookvideo’s, interviews met deskundigen, filmopnames op Kasteel Amerongen en heel veel recepten ontdek je het reilen en zeilen in de 18e eeuw in de keuken, aan tafel en tijdens de theevisite.

Van de nood een deugd maken

Toen mijn stagiaire Sem van Helden, van de opleiding geschiedenis aan de Radboud Universiteit, op 1 maart haar stage begon hadden we samen een mooie opdracht geformuleerd om aan te gaan werken. Twee weken later viel dat hele plan in duigen door de langdurige sluiting van het historisch kookatelier. Snel schakelen, de flexibele opstelling van de universiteit en een flinke dosis creativiteit zorgden er voor dat Sem al snel aan de slag ging om een online kookcursus voor het nieuw op te richten culinair histoirsch platform eet!verleden Academie op te zetten. Zij koos voor De Keuken van de 18e eeuw. Na een flinke dosis onderzoek, heel veel kookexperimenten, een handvol fijne interviewdagen, vele uren schrijfwerk en aardig wat technische hobbels presenteren we trots deze smakelijke online kookcursus.

De online historische kookcursus

De historische kookcursus biedt vele uren kook-, lees-, kijk- en luisterplezier in drie modules. In de eerste module staat het leven in de achttiende-eeuwse keuken centraal. Je ontmoet onder andere koks en keukenmeiden en leert een mooie selectie handgeschreven en gedrukte historische kookboeken kennen. In de tweede module ga je aan tafel, hoor je wat er zoals op tafel verscheen en duik je in de tafeletiquette. De laatste module stelt de theevisite centraal waarin thee, koffie en chocolade een rol speelden en een keur aan zoetigheid geserveerd werd. De hoofdthema worden uitgewerkt aan de hand van een brede selectie aan onderwerpen en diversiteit aan leerstof.

Deskundigen aan het woord

We ontwikkelden deze cursus niet alleen zelf, maar in fijne samenwerking met een aantal deskundigen. Porseleinspecialist Suzanne Klüver nodigde ons uit bij haar thuis waar we haar interviewden tussen een enorme collectie Aziatisch porselein. Ze vertelt er uitgebreid over in de kookcursus. Wijnhistorica en vinologe Mariëlla Beukers interviewden we over wijn in de keuken, aan tafel en bij de theevisite. Daar werd een aardig glaasje gedronken (en gekookt). Mariëlla vertelt het je allemaal in een aantal video’s. Ook Kasteel Amerongen opende de deur voor ons. Conservator Lodewijk Gerretsen vertelt honderduit in én over de kasteelkeuken en de chique eetkamer, waar je aan de hand van video’s een kijkje in neemt. We hebben zelfs een kookvideo opgenomen in de kasteelkeuken! Er was al vijftig jaar niet meer gekookt en ik vraag me nog steeds af wie het meest gespannen was: zij of wij! Was de kookcursus al uniek, met de inbreng van deze experts is hij dat helemaal.

Het lesmateriaal voor de historische kookcursus is heel gevarieerd. De vele artikelen kun je rustig lezen en zijn voorzien van tal van links naar nog meer informatie of leuke voorbeelden van wat besproken wordt. Bovendien zijn ze rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal. Het beeldmateriaal is onderdeel van de lesstof en geeft je bijvoorbeeld meer inzicht in hoe het er aan tafel aan toe ging en wie de scepter zwaaide in de keuken. Ruim 60 afbeeldingen kent de cursus en is daarmee ook een rijke en waardevolle bron voor liefhebbers van kunstgeschiedenis.

Cover De volmaakte Geldersche keukenmeid, 1756
Cover De volmaakte Geldersche keukenmeid, 1756

In de kookvideo’s van historische recepten die we maakten zie je duidelijk hoe je stap voor stap een historische kooktechniek of bijzonder gerecht kunt maken. In de cursus zijn ruim 15 historische recepten opgenomen die allemaal voorzien zijn van een stap voor stap uitleg en natuurlijk een foto van het eindresultaat. Daarnaast zijn er allerlei video’s en linkjes naar nóg meer recepten uit de achttiende eeuw.

Looze vinken

Cursusbegeleiding

De historische kookcursus De keuken van de 18e eeuw is ontwikkeld door Sem en mij, Manon. De cursus wordt begeleid door mij. De cursus is volledig online ontwikkeld en je kunt hem helemaal zelf, op eigen tempo, doorlopen als je dat wilt.Natuurlijk ben ik altijd bereikbaar en beschikbaar op vele manieren om je vragen te stellen en jouw ervaringen te delen. Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Doe mee en geniet van deze smakelijke en unieke kookcursus over de keuken van de achttiende eeuw!

Sem met wafels in keuken Kasteel Amerongen
Sem met wafels in keuken Kasteel Amerongen